Между 900 и 1200 евро са таксите за частните гимназии

От 1800 до 2600 евро са таксите за частните детски градини и начални училища, между 900 и 1200 евро - за частните гимназии. Точните суми за всяко учебно заведение ще бъдат оповестени на изложението "Частно училище 2004" от 26 до 28 февруари в музея "Земята и хората". Ще бъде представен и каталог на частните училища в София и страната.

Това съобщи Милка Славчева, председател на Българската асоциация на частните училища /БАЧУ/, цитирана от БТА. Асоциацията организира за седми път изложението, с което се открива кампанията за записване на деца за новата учебна година.

Участниците в изложението са 63, от които 52 частни училища, професионални гимназии, колежи и детски градини. Ще бъдат представени и езикови и образователни центрове, издания за образованието, издатели на учебна литература.

В рамките на изложението ще се обсъди стратегията за развитието на средното училище, оповестена от просветното министерство преди месец. Ще се дискутира и статутът на частното училище, който според асоциацията трябва да се уреди законодателно.

По думите на Милка Славчева липсва цялостна държавна политика към частните училища, не е осигурена тяхната равнопоставеност с държавните и общинските училища и няма механизми за стимулирането им. Известна надежда дава идеята в стратегията за ваучерна система, която се лансира още от 1991 г.

БАЧУ подкрепя тази идея и настоява за принципно нов начин за финансиране на обучението в задължителната училищна възраст - държавата да определи норматив за годишната издръжка на един ученик, която да се осигурява от държавния или общинските бюджети за всички деца във всички видове училища. Това предложение асоциацията е направила в парламентарната Комисия по наука и образование преди три години и продължава да го отстоява.

Със сумата за тази издръжка ще се намали таксата за частните училища и родителите ще имат право на избор, обясни Славчева.

Споделяне

Още от България