Между двата тура на президентските избори паметник на културата в София остана без статут

Къщата на бул."Васил Левски", собственост на Киро Японеца, ще бъде съборена за да се вдигне подземен паркинг

Снимка: БТВ

Между двата тура на президентските избори с подписа на бившия министър на културата Вежди Рашидов е бил отнет статута на паметник на културата на къща в центъра на София, съобщи бТВ.

Сега предстои нейното събаряне и вдигане на паркинг, който да обслужва съседната бизнес сграда. И двата имота са собственост на бизнесмена Кирил Кирилов, известен като Киро Японеца, който оцеля след няколко атентата.

Известната като "двойна" къща е построена преди 110 години от архитект Георги Тодоров на така наречения рингов булевард в София, оформен след Освобождението и застроен с фамилните къщи на видни хора.

През 1976 г. къщата придобива статут на паметник на културата "за сведение" и така получава защита от институциите - до 11 ноември 2016 г. Тогава между двата тура на президентските избори Министерството на културата неочаквано премахва защитения статут на сградата.

От няколко години неин собственик е Кирил Кирилов. "Той е супер арогантен. Тази сграда принадлежи на други хора, изнуди ги чрез много сериозен физически натиск да му я продадат за смешни пари", каза пред бТВ жител от района, пожелал да остане анонимен.

През годините имота преживява няколко пожара. Според живеещите в района става дума за умишлени палежи, за да се разреши нов строеж.

Плановете на Киро Японеца са на мястото на къщата да се изгради подземен гараж. Събарянето на сградата ще започне до няколко дни.

При появата на екипа на bTV охраната на Кирилов е опънала полицейска лента, за да не снимат, а бизнесменът повикал екипа на разговор, за да го убеди, че няма смисъл да работи по темата.

"Тази къща не е паметник на културата и репортажът ви ще е излишен. Била е, сега не е паметник на културата. Има решение на Министерския съвет", заяви Кирилов.

"Яворов ли е живял, или Иван Вазов? Кой е живял тук? Моята гледна точка ще я чуете след репортажа, който правите, и няма да ви е добре. Гарантирам ви го", допълни той.

От Министерството на културата отговориха, че режимът е променен, след като е установено, че "сградата стои чуждо и нехармонично в средата около нея и че липсва частен интерес за нейното запазване".

Споделяне

Още от България