Между двете нападения в Канада не е имало връзка

Между двете нападения в Канада не е имало връзка

Извършителят на въоръженото нападение в канадската столицата Отава Майкъл Зехаф-Бибо е действал сам и очевидно не е имал връзки с Мартен Руло, извършителят на атаката в провинция Квебек два дни по-рано, съобщи канадската полиция. 

Зехаф-Бибо, който уби войник при военен паметник, а после атакува парламента, където беше застрелян, е канадски гражданин, но може да е имал и либийско гражданство, заявиха властите. 

Руло, който блъсна с колата си двама военнослужещи, единият от които загина, също беше застрелян впоследствие. 

„Нямаме информация за връзка между двете нападения тази седмица“, каза началникът на полицията Боб Полсън. 

Според органите на реда Зехаф-Бибо е възнамерявал да отиде в Сирия и за тази цел е искал да му бъде издаден паспорт. Преди няколко години той бил приел исляма и изповядвал радикални възгледи, а канадските власти му били анулирали паспорта, за да не може да пътува в чужбина и да се присъедини към терористични организации. 

Полицията каза, че въпреки появилите се по-рано информации Зехаф-Бибо не е бил включен в списъка на близо 90-те наблюдавани от властите потенциално опасни лица, които могат да заминат в чужбина, за да се присъединят към терористични организации. 

Органите на реда заявиха, че са решили да поставят министър-председателя Стивън Харпър под денонощна охрана след нападението срещу парламента, където премиерът се е намирал по време на атаката.

Споделяне

Още от Свят

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?