Между САЩ и Европа, Симеон избра мира

"Мира". С тази дума министър-председателят Симеон Сакскобургготски отговори едносрично, попитан кого подкрепя България - САЩ или част от европейските страни, между които съществуват противоречия относно военна операция срещу Ирак.

Въпросът на журналистите бе свързан с изтеклото рано тази сутрин съобщение на Ройтерс, че на закритото заседание на Съвета за сигурност на ООН само България и Испания са подкрепили позицията на САЩ и Великобритания, че времето на Ирак да сътрудничи активно на ООН в процеса на разоръжаване е изтекло.

Един от първите случаи, когато се прояви склонността на българския премиер да отбягва конкретните отговори с кратки сентенции, бе през 2001 г., седмица след терористичните атентати срещу САЩ. На 17 септември, на въпрос дали има заплаха от бази на фундаменталисти в България, министър председателят отговори: "Има една приказка на английски - малкото е хубаво. Ние сме си малка страна. Да си гледаме работата и няма много да ни закачат".

Също днес социологическата агенция Алфа Рисърч изнесе данни от национално представително проучване на общественото мнение за ролята на България в евентуален военен конфликт в Ирак. Според изследването, 12% от българите подкрепят пълно и безусловно съдействие на страната ни, включително и с войска, 43% смятат, че България трябва да съдейства частично и при определени условия. Според 40 на сто, България трябва да откаже каквото и да е съдействие при евентуален военен конфликт в Ирак.

Най-вече привържениците на ОДС и на НДСВ подкрепят активното участие на България във военна операция, а сред най-силните противници се открояват симпатизантите на БСП. Привържениците на ДПС в най-голяма степен са за частично съдействие при ясно дефинирани условия, сочи изследването на "Алфа рисърч".

Изследването откроява и възрастовото различие в подкрепяните варианти. Най-младите поколения са сред най-силните привърженици на тезата, че България трябва да се ангажира под някаква форма в операцията, докато най-възрастните са най-силните противници на каквото и да било участие.

Общественото мнение за ролята на България в евентуален военен конфликт в Ирак бе поляризирано още преди проявата на разделението в позициите на европейските страни по въпроса, коментират социолозите.

Според изследването, най-приемливи форми на участие според българите, склонни на частична подкрепа, са хуманитарната помощ - 28 %, и включването с техника и специалисти - според 20 на сто. 18 % са съгласни България да предостави въздушното си пространство за полети на натовски самолети. 2% подкрепят възможността за пряко участие на България с войски в конфликта. Ако към тях се прибавят и 12-те процента от българите, изразяващи готовност за безусловно съдействие, данните сочат, че привържениците на участие с войски са една седма от пълнолетното население на България.

Премиерът отрече за различно от Бон и Париж гласуване в Съвета за сигурност

След като днес по обед заместник външният министър Петко Драганов отрече България да е променила позицията си във връзка с кризата в Близкия изток, по-късно премиерът Сакскобургготски също опроверга днешното съобщение на Ройтерс.

"Не даваме противоречиви сигнали. Пусна се "новината", че след едно заседание на Съвета за сигурност на ООН, което е било закрито, България била гласувала по друг начин. Два пъти се чух вчера с посланик Тафров - всичко е изпълнено нормално, слуховете, спекулациите и манипулациите - не зависят от нас.", заяни Симеон.

На въпрос ще постави ли България условия за включването си в евентуална коалиция срещу Ирак, премиерът отговори, че всяко правителство най-напред трябва да се съобрази с националните интереси.

Споделяне

Още от България