Международен регулатор реши, че Гърция не е във фалит

Собствениците на гръцки облигации засега няма да получат засстрахователни обезщетения

Гърция не е във фалит. Това сочи решението на Международната асоциация за обмен на активи и деривати (International Swap and Derivatives Association - ISDA), цитирано от световните агенции в четвъртък.

"Спрямо неотдавнашните въпроси по преструктурирането на дълга на Гърция заявяваме, че няма неизпълнение на кредитни задължения", се отбелязва в изявлението на организацията, която регулира изплащането на застрахователни обезщетения на собственици на облигации при неплатежоспособност на емитента.

В началото на седмицата група собственици на гръцки държавни облигации поиска от Международната асоциация за обмен на активи и деривати да даде заключение за статута на цените книжа. Ако организацията бе стигнала до извод, че операцията по преструктуриране на гръцкия дълг, която се провежда в момента, е равнозначна на фалит, то собствениците на застраховки по гръцките облигации (така наречените книжа Си Ди Ес, credit default swaps CDS) щяха да имат право на съответните застрахователни обезщетения, възлизащи на около 3.25 млрд. долара.

Според държателите на книжата, които са подали иска, условията по преструктурирането на гръцкия държавен дълг, предложени от правителството на инвеститорите, са толкова неблагоприятни, че на практика са равнозначни на фалит.

Според изчисления на експерти при предложената сделка загубите на частните инвеститори ще достигнат 70-75 процента.

Комитетът на Международната асоциация за обмен на активи и деривати, съставен от представители на 15 водещи международни банки и инвестиционни компании, трябваше да реши дали има нарушение на кредитните задължения (т. е. дефолт) или не.

"Искаме да отбележим, че ситуацията в Гърция все още се развива и днешното решение не засяга правото или възможността на пазарните участници да отправят и занапред към нас въпроси относно Гърция", се заявява в съобщението на ISDA.

Комитетът също постановява още, че притежателите на гръцки облигации не са били поставени в подчинено положение спрямо Европейската централна банка и някои национални банки, чиито облигации предварително са били разменени, за да избегнат загуби.

Споделяне

Още от Балкани