Международна операция закри сайт, използван за милиони кибератаки

Международна операция закри сайт, използван за милиони кибератаки

Британските власти съобщиха за международна операция, при която е закрит сайт, използван за кибератаки чрез т.нар. отказ от услуга. Според разследващите той е станал платформа за над 4 милиона подобни атаки по света.

В операцията срещу сайта са участвали властите на редица държави и са арестувани няколко души, включително собствениците на интернет страницата webstresser.org, предадоха Франс прес и ДПА.

"Хакери по цял свят са използвали сайта, който е можел да бъде наеман само за 14,99 долара, за да извършат над 4 милиона кибератаки", съобщи британската служба за борба с киберпрестъпността.

"Властите на редица държави, сред които Холандия, Сърбия, Хърватия и Канада, с подкрепата на шотландската полиция и Европол, са разкрили шест лица от престъпната група, която стои зад webstresser.org", уточниха разследащите.

Холандската полиция със съдействието на Германия и САЩ е конфискувала сървъри и е закрила сайта. Той е бил използван за извършване на атаки с "отказ от услуга", които заливат дадена мрежа или компютър с питания, за да се блокира работата им. Хакерите често искат откуп, за да прекратят атаката.

Смята се, че webstresser.org е имал над 136 000 регистрирани потребители. Само за април 2018 г. са регистрирани 4 милиона кибератаки, използвали предлаганите от сайта софтуерни продукти. 

Арестувани са няколко души – двама в Шотландия, 19-годишен младеж в Хърватия, и двама души на 19 и 21 години в Сърбия, които са заподозрени, че са администратори на сайта. Сръбското вътрешно министерство обясни, че сайтът е смятан за най-големият в света в наемането на услуги за този тип кибератаки.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят