Експрокурор от Международния наказателен съд предлага:

Международна заповед за арест на Асад ще спре насилието в Сирия

Срещу президента на Сирия Башар Асад да бъде издадена международна заповед за арест, за да се сложи край на гражданската война в страната.

Това предлага бившият прокурор от Международния наказателен съд Луис Морено-Окампо пред канадската обществена телевизия, като уточнява, че Асад има "достатъчно солидно досие", за да бъде издадена такава заповед.

Според ексобвинителя подобна тактика би имала успех, тъй като подчинените на Асад ще започнат да гледат на него по друг начин, а самият той ще бъде принуден да се оттегли от поста. Окампо обаче призна, че няма план за изпълнение на подобна мярка.

Според аржентинския юрист евентуалното изпращане на международни сили в Сирия, които да арестуват Асад, няма да представлява военна офанзива, а "само упражняване на правосъдие". Окампо смята, че презумцията за невинност на сирийския президент в случая е силно разколебана от информациите за хиляди убити цивилни от началото на конфликта.

"В гражданската война в Сирия досега са загинали над 37 000 души и никакъв изход не се очертава. Асад продължава да предизвиква (Запада и арабските страни) защото ние само си говорим", изтъкна бившият прокурор.

ООН подозира сирийския режим във военни престъпления в конфликта му с въоръжената опозиция. Но Съветът за сигурност, който единствен има правото да сезира Международния наказателен съд, е блокиран от Русия и Китай, които защитават сирийския си съюзник срещу всякакъв по-силен натиск.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят