Международната агенция за атомна енергия (МААЕ)

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) за пръв път заяви в свой доклад, че информацията ѝ за ядрените дейности на Иран пораждат опасение, че Техеран в момента работи по създаването на ядрено оръжие. Новият доклад на МААЕ е написан от новия ѝ директор Юкия Амано и ще бъде представен на заседанието идния месец. Съдържанието му бе разпространено на 18 февруари от Асошиейтед прес и Ройтерс.

Агенцията на ООН по ядрените въпроси ще отправи остро и потенциално заплашително предупреждение, в което за първи път ще обяви, че има причини за опасения, че Иран може би е на път да добави ядрени бойни глави към арсенала си от балистични ракети, съобщиха двете агенции. Те отбелязват, че докладът със сигурност ще подхрани опасенията, че има все по-малко време, за да се вземат твърди мерки срещу Техеран, който от години си играе със Запада на котка и мишка, твърдейки, че усилията му за разработване на ядрени технологии са с мирен характер, докато в същото време игнорира резолюциите на ООН, изискващи да прекрати обогатяването на уран.

В доклада се съдържа и потвърждение, че Иран е бил в състояние успешно да обогати много малка част от урановите си запаси до степен от 20 процента, веднага след като обяви това намерение по-рано този месец. Това далеч не е достатъчно за производство на материал за бомба, но експерти отбелязват, че за да се достигне до тази степен, е необходима доста малко работа по обогатяване.

В доклада Амано се оплаква от продължаващото противопоставяне от страна на Иран на опитите на неговата агенция да потърси следи от прикриване на дейност и заявява, че то "засилва безпокойството от евентуално военно измерение на иранската ядрена програма".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?