Международната коалиция продължи ударите срещу цели в Сирия

Антиджихадистката коалиция нанесе нови удари срещу групировката "Ислямска държава" (ИД) в четири сирийски провинции в северната и източната част на страната: Алепо, Ракка, Хасака и Дейр аз Зур, съобщи Сирийският център за наблюдение на правата на човека, цитиран от световните агенции в понеделник.

Сред ударените мишени е бил контролен пункт на ИД в околностите на град Ракка.

В провинция Алепо коалицията е ударила мелници и силози в Минбедж, които вероятно били сбъркани с база на ИД. Убити са цивилни, но не и бойци на ИД, заяви неправителствената организация. Все още няма данни за точен брой на жертвите.

В събота вече бяха нанесени удари по базата на ИД в този град, един от малкото в провинцията, който все още е в ръцете на радикалната сунитска групировка.

Снощи силите на ръководената от САЩ коалиция удариха главния газов комплекс, контролиран от групировката "Ислямска държава" в Сирия. "Международната коалиция атакува за първи път входа и залата за молитви на предприятието в Кунико в източната провинция Дейр аз Зур", уточни директорът на организацията Рами Абдел Рахман. Според него целта на нападението била да накара джихадистите да напуснат газовото находище, което е най-големият в Сирия. Няколко джихадисти били ранени.

Ако предприятието спре работа, няколко провинции ще бъдат лишени от електричество, смята Сирийският център за наблюдение правата на човека.

Източник от турската страна на границата със Сирия съобщи, че тази сутрин са били нанесени въздушни удари и по контролирания от ИД град Тел Абяд, където има контролно-пропускателен пункт. Ударени са били изоставена военна база и празно училище.

Споделяне

Още от Свят