Международната коалиция разруши три рафинерии под контрола на "Ислямска държава”

Въздушни удари, осъществени от международната коалиция срещу групировката „Ислямска държава”, са разрушили три петролни рафинерии, контролирани от джихадистите в северната част на Сирия по границата с Турция, предаде Франс прес, като се позова на Сирийския център за наблюдение на правата на човека.

Коалицията срещу радикалните ислямисти вече унищожи най-малко 12 рафинерии под контрола на екстремистите в четвъртък и петък в петролната провинция Дейр аз Зур. Новите рафинерии са унищожени в района на Тал Абияд, северно от град Ракка, основен бастион на джихадистите, който е мишена на ударите от 23 септември.

Групировката „Ислямска държава” е продавала петрола от тези рафинерии на турски търговци, посочва директорът на Центъра за наблюдение на правата на човека Рами Абдел Рахман.

Експерти смятат, че джихадистите контролират седем петролни полета и две рафинерии в Северен Ирак и десет петролни полета основно в Дейр аз Зур. От началото на ударите джихадистите преустановиха дейността в петролните обекти.

„Ислямска държава” произвеждаше повече петрол от сирийското правителство и според оценки на режима в Дамаск можеше да извлече 80 000 барела петрол на ден, докато правителството извличаше едва 17 000 барела петрол на ден.

Споделяне

Още от Свят