Международната космическа станция вече се снабдява с търговски полети

Международната космическа станция вече се снабдява с търговски полети

Първата изцяло комерсиална мисия за снабдяване на Международната космическа станция започна в понеделник, съобщи ББС. Ракетата "Фалкон" (сокол, бел. ред.) с товарната капсула "Дракон" ще доставят на МКС и обитаващите я шестима астронавти близо 400 кг храна, дрехи, резервни части и пособия за експерименти. Изкачването на капсулата до необходимата орбита за скачване със станцията е преминало гладко.

Това е първият от 12-те полета, които регистрираната в Калифорния частна компания SpaceX ще извърши за НАСА. Договорът с фирмата е за 1.6 милиарда долара. По-рано тази година НАСА пенсионира и последната си совалка, което принуди агенцията да потърси услугите на частния сектор.

Договорът със SpaceX бе подписан през май тази година, след като компанията проведе серия успешни тестове на ракетната си система.

НАСА е пред подписване на договор и с втора частна компания. В началото на следващата година Orbital science corporation (орбитална научна корпорация, бел. ред.) ще проведе тестове на ракетата-носител Антарес и роботизирания товарен кораб Цигнус лебед, лат., бел. ред.). Ако всичко мине по план, компанията ще сключи договор с НАСА за 1.9 милиарда долара.

НАСА вече изрази намерение да повери живота на астронавтите в ръцете на частния сектор. SpaceX вече разработва модели за превръщането на роботизираната капсула Дракон в управляем космически кораб. Компанията декларира, че е на няколко години от постигането на възможността да бъде използвана като "частно такси" до космоса.

Политиката на НАСА по прехвърляне на дейности по обслужване на обекти в ниска земна орбита има за цел да спести ресурси по разработване на кораби за по-далечни мисии, коментира ББС. От агенция декларират, че целта е да се разработят системи, които могат да извършат полети до Марс и до по-големи астероиди в Слънчевата система.

Споделяне

Още от Свят