На конференция в Париж

Международната общност обеща военна подкрепа за Ирак срещу джихадистите

Русия иска да се търси решение в рамките на Съвета за сигурност на ООН

Международната общност обеща военна подкрепа за Ирак срещу джихадистите

Международната общност ще подкрепи Багдад в борбата срещу джихадистите от групировката "Ислямска държава" с всички необходими средства, включително военни. Това се казва в заключителното изявление на конференцията за сигурността, която се проведе в Париж в понеделник.

Във форума участваха външни министри от около 30 западни и арабски държави, които имаха за цел да обсъдят ролята на своите страни в борбата срещу "Ислямска държава".

"Участниците в конференцията заявиха, че "Ислямска държава" представлява заплаха не само за Ирак, но и за цялата международна общност. Те се ангажират да подкрепят с всички
необходими средства новото иракско правителство в борбата му срещу джихадистите, включително чрез подходяща военна помощ", се посочва в заключителната декларация от срещата.

Според документа тази подкрепа ще бъде оказана "съгласно международното право
и с оглед сигурността на цивилното население".

Френският външен министър Лоран Фабиюс изрази задоволство от присъствието на "30 държави, които са сред най-влиятелните страни по света, които имат различни географски и идеологически особености, но всички те казват "решени сме да се борим с "Ислямска държава".

Той съобщи, че предстои да се проведе и нова конференция, която трябва да намери решение за това как да се предотврати финансирането на групировката.

Конференцията е организирана по инициатива на Франция, чиито министри на отбраната и външните работи обявиха часове преди откриването на форума, че френски самолети ще извършат още в понеделник разузнавателни полети над Ирак като част от действията на оглавяваната от САЩ международна коалиция срещу джихадистите.

В конференцията, която продължи няколко часа, участваха държавите, които са петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН (САЩ, Великобритания, Франция, Русия и Китай), и съседните на Ирак държави Катар, Саудитска Арабия, Кувейт и ОАЕ.

Миналата седмица американският президент Барак Обама обяви своята стратегия за противодействие на "Ислямска държава", която включва въздушни удари срещу джихадистите в Близкия изток и техни позиции в Сирия.

САЩ започнаха да нанасят удари срещу цели на джихадистите в Ирак след убийството през август на американските журналисти Джеймс Фоули и Стивън Сотлоф. През уикенда "Ислямска държава" разпространи видео с показното убийство и на британския хуманитарен работник Дейвид Хейнс и заплаши да екзекутира още един британски пленник.

Русия иска въпросът да влезе в Съвета за сигурност на ООН

Руският външен министър Сергей Лавров каза в кулоарите на конференцията, че Москва предлага комплексно обсъждане на въпросите за борбата с тероризма в Близкия изток и Северна Африка в рамките на Съвета за сигурност на ООН.

"Обявяваме се за това в Съвета за сигурност на ООН да започне подготовка за задълбочен анализ на ситуацията. Много от моите колеги, в това число представители на арабски страни, също смятат, че за разглеждане на проблема с тероризма е нужно да се вземат предвид всички фактори, които влияят на неговото влошаване, в това число финансовите потоци и и оръжейните доставки", каза Лавров.

"Особено внимание бе отделено на необходимостта да не се допуска разширяване на редиците на терористичния интернационал, към който охотно се присъединяват младежи, подтикнати от лоши социално-икономически условия", каза Лавров.

Руският външен министър обеща, че Русия ще окаже на Ирак и Сирия военно и друго съдействие в борбата с тероризма.

Иран отхвърли предложението на САЩ

В същото време Иран отхвърли искането на САЩ за сътрудничество в борбата срещу джихадистката групировка "Ислямска държава" (ИД).

"Още от първите дни САЩ поискаха чрез своя посланик в Ирак сътрудничество срещу ИД. Отказах, защото ръцете им са опетнени. Американският държавен секретар помоли и Мохамад Джавад Зариф (иранския външен министър, б. р.), който отказа", заяви иранският върховен духовен водач аятолах Али Хаменей, цитиран от Франс прес.

Високопоставен ирански служител, чиято страна не бе поканена на парижката конференция за Ирак, заяви, че най-добрият начин за борба срещу "тероризма" и джихадистите е да бъдат подсилени правителствата на Ирак и Сирия.

Трябва да бъдат "подпомогнати и подсилени иракското и сирийското правителство, които сериозно се борят с тероризма", заяви на среща с френската парламентаристка Патрика Адам зам.-външният министър на Иран Хосейн Амир Абдолахиан, цитиран от агенция ИСНА.

Съсед на Ирак, Иран не бе поканен на конференцията, събрала делегати от двайсетина страни, по-специално от арабските държави от Залива, за да определи ролята на всяка в
международната коалиция, формирана от Вашингтон за борба срещу джихадистите от "Ислямска държава".

Иракското ръководство изрази съжаления за отсъствието на Иран, дължащо се главно на подкрепата на Техеран за правителството на сирийския президент Башар Асад. Редица ирански представители отправиха тези дни критики срещу коалицията.

"Ислямска република Иран няма да чака никаква международна коалиция, за да се бори с тероризма, и ще изпълни дълга си", добави Хосейн Амир Абдолахиан.

Иран осигури на иракското правителство и на кюрдите в Ирак хуманитарна и експертна помощ още от първите дни на джихадистката офанзива в Ирак. Според иракските кюрди Техеран пръв им е доставил оръжия, за да бранят Ербил, застрашен от джихадистите.

Регионална сила, шиитски Иран обаче се обяви против всяка намеса на САЩ в Сирия.

Споделяне

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?