Международната общност обсъжда варианти за примирие в Сирия

Снимка: БГНЕС

Русия и САЩ ще обсъдят идеи за постигане на примирие в Сирия, както и хуманитарните въпроси, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Руският постоянен представител в ООН Виталий Чуркин потвърди, че на срещата на Международната група за подкрепа на Сирия в четвъртък в Мюнхен предсавителите на Москва ще изложат идеи за примирие. Той обаче не съобщи подробности в какво се състоят руските предложения.

На конференцията в Мюнхен ще участват външни министри и представители на 17 държави, сред които Русия, САЩ, Саудитска Арабия, Иран и Турция. Междусирийските преговори в швейцарския град Женева бяха прекъснати едва пет дни след началото им. Те може да бъдат подновени на 25 февруари.

Междувременно страните участнички в ислямската военна коалиция за борба с тероризма, създадена от Саудитска Арабия, обявиха, че ще проведат първото си заседание през март. Това се казва в съобщение на военния блок, разпространено по тв канала "Ал Арабия".

Сформирането на ислямска коалиция бе обявено в Рияд на 15 декември. В състава ѝ влизат 33 държави, а още 10 ислямски страни обявиха, че поддържат това обединение. От своя страна саудитският външен министър Адел Джубейр каза, че ако политическият процес в Сирия се провали, има резервен план, без да посочи подробности за него.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?