Международната организация по миграция поиска хуманитарни коридори в Ирак

Международната организация по миграция отправи призив за създаване на хуманитарни коридори, за да достигне до десетки хиляди иракчани, избягали от боевете в северната част на страната, съобщи Франс прес, цитиран от БТА.

"Защо достъпът е толкова труден? Заради липсата на сигурност и преградите по пътищата. Стотици пътни прегради пречат да се достигне до хората и пречат на хората да достигнат до пунктовете за раздаване на помощи", заяви на пресконференция Кристиан Бертиом, говорителка на Международната организация по миграция.

"Международната организация по миграция, заедно с УНИЦЕФ и Световната програма на ООН по прехраната имаха възможност да раздадат помощи на около 10 хиляди души този месец, но това е капка в морето на фона на десетките хиляди хора, които избягаха от боевете в Мосул, Тал Афар, Тикрит и на южния път на Багдад", заяви Манди Александер, координаторка на спешната помощ на Международната организация по миграцията в Багдад.


Единственият начин властите да отговорят на нуждите на бежанците е да създадат хуманитарни коридори, смятат хуманитарните работници, цитирани от Бертиом.

Тя добави, че Международната организация по миграция иска освен това училищата, болниците и джамиите да бъдат обявени за "неутрални и сигурни места", за да може бежанците да се подслоняват в тях.

Международната организация по миграция има персонал от 250 души в Ирак, включително местни жители. Тя е идентифицирала 240 хиляди души в 240 населени места, които се нуждаят от помощ, след като са били принудени да напуснат родните си места.

Още от Свят

Какво може да се очаква от новия председател на антикорупционната комисия?