Mеждународната организация за гражданска авиация дава санитарни препоръки

Mеждународната организация за гражданска авиация дава санитарни препоръки

Международната организация за гражданска авиация (ICAO) към ООН ще публикува днес протокол с препоръки за мерки в авиосектора, чрез които да се избегне предаването на коронавируса. Това потвърди днес главният изпълнителен директор на Международната асоциация за въздушен транспорт (МАВТ - IATA) Александър дьо Жуниак, цитиран от Франс прес.

Този наръчник с добри практики цели да ограничи до минимум риска от предаването на вируса на борда на самолетите и от една държава в друга, обясни пред Франс енфо шефът на МАВТ.

Авиосекторът призовава за хармонизиране на правилата, за да може да възобнови дейността си, след като се наложи самолетите да бъдат спрени от движение и браншът понесе тежък финансов удар. По този начин ще бъдат успокоени пътниците и държавите, които затвориха за дълго време границите си с надеждата да спрат разпространението на епидемията.

Протоколът, съставен с участието на Световната здравна организация, ще предвижда многопластова система с няколко равнища на контрол, според Александър дьо Жуниак.

Ще се изисква здравна декларация и проверка за симптоми на Ковид-19 при пристигане на летището, а след това ще се проверява температурата на пътуващите при влизане на терминала, уточни той.

Носенето на маска ще бъде задължително, както на летището, така и при качване на борда на самолетите, които ще се дезинфекцират с антивирусни продукти, добави шефът на МАВТ. Протоколът ще препоръча храната на борда да е предварително опакована и да има проверка на температурата при пристигане.

Протоколът няма да препоръчва да не се използва средната седалка, за да се осигури физическа дистанция между пътниците, тъй като системата за филтриране на въздуха на борда и носенето на маска ограничават риска от предаване на Ковид-19, допълва шефът на МАВТ.

Тези правила могат да бъдат приложени бързо, безопасно и без да довеждат до прекалено големи усложнения за пътниците, гарантирайки сигурността им, отбеляза Алексадър дьо Жуниак.

Споделяне

Още от Бизнес

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?