Международната престъпност се е приспособила към коронавируса

Юрген Щок

Ако бъде разработена ваксина за новия коронавирус, престъпниците вероятно ще се опитат да се възползват от голямото търсене като залеят пазара с фалшиви медицински препарати, предупреди шефът на Интерпол Юрген Щок, цитиран от ДПА.

В интервю за агенцията Щок предупреждава, че може да настъпи рязко покачване в незаконната търговия с фалшиви медицински продукти в световен мащаб, щом на хоризонта се зададе ваксина или лекарство срещу новия коронавирус.

Той посочва, че в последно време са се появили несертифицирани лични защитни средства като медицински маски или фалшиви дезинфектанти за ръце и каза, че това са признаци как може да се развият нещата.

Престъпниците по света бързо са се приспособили към пандемията "като експлоатират новите страхове, безпокойства и нужди на хората, за да пренасочат престъпните си дейности", казва Щок.

Той предупреждава, че престъпници ще се опитат да се възползват от пандемията, за да мамят хора от третата възраст, като се представят за нуждаещи се от пари техни роднини, и че равнищата на киберпрестъпността също ще отбележат скок поради по-големия брой хора, които работят от дома си.

Пандемията може да увеличи дългосрочно и глобалната престъпност, защото някои от хората, които са загубили източника си на препитание, може да се захванат с престъпления, отбелязва Щок.

Споделяне

Още от Свят