Международни дегустатори виждат световен потенциал в алкохолната ни индустрия

Международни дегустатори виждат световен потенциал в алкохолната ни индустрия

България има потенциал да се наложи като висококачествен производител на алкохолни напитки, смята международното жури на конкурса за високоалкохолни напитки Spirits Selection, който тази година се проведе в Пловдив от 20 до 25 август.

Бодуа Аво, председател на Concours Mondial de Bruxelles, коментира, че за всички 80 дегустатори от 26 държави, участвали в конкурса, е било чудесна възможност да видят високия професионализъм в българската алкохолна индустрия. "Още повече - за страната ви се знае малко като производител на високоалкохолни напитки. Изненадани сме от високите стандарти и организация и вярвам, че това е стъпка напред в още по-активното ви промотиране на международните пазари“, коментира Аво по време на посещение на журито на конкурса в производствената база на VP Brands International в Пловдив.

Експертите са се запознали с целия бутилиращ процес, съоръжението за отлежаване и с лабораторния контрол върху всеки етап от производството, съобщиха от компанията.

Технолозите разказват, че първо на етап купажиране се взима проба, която се изпраща в акредитирана лаборатория за физико-химичен анализ. Ако отговаря на необходимите изисквания, минава през вътрешната дегустационна комисия и се одобрява от нея. Вторият етап е многократна филтрацията, която се извършва с иновативната технология за сребърна и за платинена филтрация. След това готовият продукт отива в буферни съдове, където отново подлежи на строг физико-химичен и органолептичен анализ от дегустационната комисия. И ако отговаря на високите ни изисквания за качество и стандарт се подава за бутилиране. В деня на бутилиране се анализира и дегустира една от първите бутилки. През месеца или периода на бутилиране на произволен принцип отново се отделят проби от готовата продукция, които отново са подложени на анализ, за да се гарантира качеството на крайния продукт. Пробите се тестват от технологичните екипи вътре в компанията, но и от независими външни консултанти, обясняват специалистите.

От думите им става ясно, че важен елемент от производството е качеството на използваната вода. Във фабриката използват вода от планината с много добри органолептични качества. "Допълнително я пречистваме със системи с активен въглен, обратна осмоза и допълнително са внедрили специален филтър с минерала Шунгит”, допълват от VP Brands. Компанията разполага с три склада за отлежаване на дестилати като само този в Пещера е изграден върху 2500 кв.м и съхранява 14 000 бъчви. Планира се изграждането на още един като към момента общото количество е 30 000 бъчви. Използват както американски, така и български дъб.

Следващата страна-домакин на международния конкурс за високоалкохолни напитки Spirit Selections е Китай, град Лвианг. В града е и една от основните бази за производство на четвъртата най-известна марка китайски алкохол в света. Статистиката сочи, че годишно в света се произвеждат 24 милиарда литра високоалкохолни напитки, като 1/3 от тях се произвеждат в Китай. Тази година в конкурса участват 1300 проби, от България – 47. Страната ни за първи път се нареди сред 10-те държави по брой изпратени мостри. Резултатите ще станат известни на 6 септември.

Споделяне

Още от Бизнес

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?