Международни компании ще управляват големите пътни проекти

Международни компании ще управляват големите пътни проекти

Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) ще избере с търгове международни компании за управление на проекти (project management), които да се заемат с големите поръчки за пътно строителство у нас. Това съобщи в сряда председателят на Управителния съвет на АПИ Божидар Йотов. За начало компаниите ще управляват проектите за магистрали, които се финансират от еврофондовете. Услугите им ще се заплащат със средства от оперативна програма "Техническа помощ".

Идеята за изнасяне на управлението на проекти извън пътната агенция заради недостатъчния ѝ капацитет бе споменавана от регионалния министър Росен Плевнелиев и от министъра по еврофондовете Томислав Дончев. Плевнелиев дори предлагаше да се създаде изцяло нова структура, която да управлява европейските инфраструктурни проекти.

Първият публичен пътен проект, който ще се управлява от частна компания, е за магистрала "Тракия", каза Йотов. Една фирма ще надзирава изпълнението и на трите недостроени лота, уточни той. След това АПИ ще избере компании за управление на проектите за магистралите "Марица" и "Струма". Те ще подготвят апликационните форми и ще менажират изпълнението на проектите от изпълнителите. Хубаво е да имаме чужд опит, агенцията няма капацитет, каза Йотов.

Йотов подписа в сряда договора за строителството на отсечката Нова Загора – Ямбол (Лот 3) от магистрала "Тракия" с гръцката компания "Актор". Тя спечели търга за пътя с оферта от около 1.9 млн. евро на километър.

Компанията ще завърши отсечката преди заложения в договора срок – август 2012 г., заяви председателят на Управителния съвет на "Актор" Димитриус Кустрас. Йотов обясни, че има издадено строително разрешително за основното трасе на Лот 3, а за прилежащата инфраструктура ще бъде издадено в следващите три месеца. Работата по проекта ще започне в началото на следващия месец.

Лот 2 на "Тракия" – от Стара Загора до Нова Загора, вече се строи от Обединение "Магистрали Трейс". Следващата седмица агенцията ще обяви избрания изпълнител за Лот 4 – Ямбол – Карнобат. Най-ниска оферта за отсечката даде Холдинг "Пътища".

В следващите дни агенцията ще започне да подписва договори с избраните изпълнители за ремонт на пътни отсечки, финансирани от оперативна програма "Регионално развитие" – етап I, каза Йотов. По цялата схема се отпускат 500 млн. лева.

Агенцията разполага и с 11 млн. лева в бюджета, с които ще се ремонтират критични участъци. Те са определени съвместно с МВР. Вече се кърпят дупки по пътя София – Калотина и пътя край Чепинци.

Агенцията няма пари за държавна вноска в пътните проекти, финансирани с инвестиционни заеми от Европейската инвестиционна банка и Световната банка и ги замразява, припомни Йотов. Проектите обхващат близо 2000 километра пътни отсечки. Седем-осем компании са заявили готовност да продължат работа за своя сметка и да си получат парите през април 2011 г., каза Йотов. Той не уточни имената им, освен това на "Главболгарстрой". "За съжаление не съм аз този, който може да гарантира, че през април тези фирми ще си получат парите", каза Йотов.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?