Международни организации обезпокоени от възможността Прокопиев да бъде осъден

Иво Прокопиев, снимка: бТВ

Международни медийни организации са обезпокоена от възможността бизнесменът и съиздател на "Дневник" и "Капитал" Иво Прокопиев да бъде осъден заради изказано мнение и подчертават, че подобна присъда би навредила на свободата на словото в България.

Прокопиев е обвиняем по делото за продажбата на държавния дял в електроразпределителното дружество EVN заедно с бившите министри на финансите и на икономиката от първото правителство на Бойко Борисов – Симеон Дянков и Трайчо Трайков. Подсъдими са и още трима души от фирмата "Булброкърс".

Миналата събота съдията от Специализирания съд Вилислава Ангелова даде ход на финалните пледоарии, които продължиха до полунощ. Преди това тя заличи трима души от списъка със свидетели, макар че защитата настояваше за техните разпити. Съдийката обаче отказа.

Очаква се присъдите по делото да бъдат обявени в неделя, 28 юни.

Досега с позиции по случая са ангажираха международната Асоциация на европейските журналисти (AEJ), специалният представител на ОССЕ за свободата на медиите Арлем Дезир, генералният секретар на "Репортери без граници" Кристоф Делоар и Медийната програма за Югоизточна Европа на фондация "Конрад Аденауер".

Базираната в Сан Ремо, Италия, Асоциация на европейските журналисти (AEJ) заяви в позиция, че осъдителна присъда срещу Прокопиев би била удар срещу свободата на медиите и допълнително ще утежни и без това лошата медийна среда в България.

AEJ изразява дълбокото си безпокойство заради начина, по който протича съдебно производство срещу съиздателя на "Иокономедия" и че делото, свързано с приватизацията на държавна електроразпределителна компания през 2011 г. , може да доведе до осъждане на г-н Прокопиев на затвор въз основа на неоснователно и неиздържано обвинение.

"Независимо, че процесът не е директно свързан с "Икономедия" (издател седмичника "Капитал" и на Dnevnik.bg), има сериозни опасения, че основната причина за повдигнатите обвинения на г-н Прокопиевса журналистическите разследвания и критичната позиция на двете издания към правителството. Те са известни като едни от най-независимите медии в страната, както и с качествената си журналистика. Жизненоважно е да се отстранят всякакви съмнения за произвол и политически мотивирано преследване на Прокопиев", посочва международната организация.

Тя обяснява възникналите нови опасения с обстоятелството, че делото, което се гледа в Специализирания наказателен съд в София, бе рязко ускорено миналата събота.

Прокуратурата поиска между три и 10 години затвор за Прокопиев заради предполагаемата му роля в продажбата на акции в електроразпределителното дружество на ниска според обвинението цена, както незабавният му арест, ако бъде осъден. Двама бивши министри също са изправени пред подобни присъди по същото дело, посочва AEJ.

Тезата на разследващите е, че държавата е била ощетена чрез умишлено занижаване на акциите на дружеството, продадени чрез борсата. Прокопиев е обвиняем като помагач. Прокуратурата го привлече към отговорност заради изказано от него мнение на заседанието на Тристранния съвет към МС. Според разследващите с това изказване, както и със съвети, Прокопиев е улеснил Дянков да извърши престъпление по служба, свързано с приватизацията.

В становището си AEJ цитира казаното от адвоката на Иво Прокопиев - Даниела Доковска, че обвинението срещу него е базирано само на публични изявления, които той е направил като член на консултативен обществен орган, който е място именно за изразяване на мнения.

"Асоциацията на европейските журналисти и нейният клон в България наблюдават със загриженост този процес, който е и тест за реалното разделение на съдебната власт от политическата, както и за плурализма и свободата на медиите в България", завършва позицията на AEJ.

От Медийната програма за Югоизточна Европа на фондация "Конрад Аденауер" посочват, че е налице международна загриженост заради заплаха от затвор за Прокопиев.

"Той може да бъде осъден тази неделя в дело, свързано с приватизацията на държавно електроразпределително дружество през 2011 г. Последиците от присъдата биха могли да навредят на свободата на медиите в България, като се има предвид фактът, че неговите медийни издания са източници на сериозна разследваща информация и примери за качествена журналистика", се казва в съобщение на организацията във Фейсбук фондацията. 

Генералният секретар на "Репортери без граници" Кристоф Делоар също изразява загриженост от развоя на делото и добавя, че "Репортери без граници" застава зад Иво Прокопиев. "Въпреки че процесът не е пряко свързан "Икономедия", сериозността на обвиненията срещу него е преди всичко политически мотивирана и ясно свързана с критичната му позиция на медиите към правителството", добавя Делоар.

 

Представителят на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) за свобода на медиите Арлем Дезир обяви в официалния си профил в "Туитър", че следи отблизо делото. "Плурализмът и свободата на медиите трябва да бъдат запазени и зачитани", пише той като отбелязва, че изданията на "Икономедия" са известни като "източници на независима и качествена журналистика в България".

Ръководената от него служба, базирана във Виена, е единственият в света междуправителствен орган за мониторинг на свободата на медиите.

 

С позиция излезе и Европейският център за свобода на печата и медиите(ECPMF), както и партньорските му организации, които изразиха загриженост от продължаващия правен тормоз над издателя Иво Прокопиев и групата "Икономедия".

Финансираната от Европейския парламент организация смята, че повдигнатите срещу издателя обвинения са политически мотивирани и ги разглежда като опит да се заглуши независима разследваща медия. ЕЦСПМ призовава решението на съда да бъде взето независимо, без какъвто и да е политическа или друга намеса.

Призоваваме местните власти да спрат продължаващия институционален и правен тормоз и заплахи спрямо Иво Прокопиев и "Икономедия", се казва в позицията.

Споделяне

Още по темата

Още от България