Международните донори искат реформи срещу помощта си за Украйна

Международните донори на Украйна (Европейският съюз, САЩ, Япония и големи международни организации като Международния валутен фонд (МВФ)) призоваха Киев да проведе дълбоки реформи в замяна на значително подпомагане, предаде Франс прес.

Необходимост от реформи има най-вече в секторите на икономиката и правосъдието, стана ясно на координационна среща на донорите, провела се във вторник в Брюксел.

Европейският комисар за разширяването и добросъседството Щефан Фюле увери, че донорите ще подкрепят процеса на реформи в Украйна. Фюле посочи, че има нужда от конституционни и съдебни реформи, но също и от реформи "в икономиката и в сектора на
енергетиката".

Извън вече обещаните 11 милиарда евро помощ, "всяка допълнителна финансова подкрепа на ЕС ще е обвързана и ще зависи от резултатите от реформата", подчерта еврокомисарят.

Финансовият пакет на МВФ възлиза на 17 милиарда долара. Реформите са нужни, ако Украйна иска да извлече максимални ползи от споразумението за асоцииране с ЕС, включително от това да свободна търговия, подписано в края на юни, посочи Щефан Фюле.

Украинският вицепремиер Владимир Гройсман увери донорите, че страната му ще изразходва средствата ефикасно и прозрачно и ще се бори срещу корупцията. Той посочи, че Украйна се нуждае освен от финансова помощ и от техническа помощ за стартирането на проекти.

Срещата в Брюксел ще подготви международна конференция на донорите за Украйна в края на годината, допълва Франс прес.

Споделяне

Още от Свят