Международните фирми остават основните офис-наематели в София

Международните компании са основните наематели на новите офис площи в България, това показват данните на международната компания “Колиърс Интернешънъл” (Colliers International), съобщи в понеделник изпълнителният директор на компанията Атанас Гаров. Тази тенденция се забелязва и в съседна Румъния. За разлика от нашия пазар на недвижими имоти, в Гърция и Сърбия основните наематели са местни компании.

През миналата година на пазара на недвижимите имоти в София са излезли 116 хил. кв. м нови офиси, което е с 27 на сто повече, спрямо 2005 година, каза Гаров. Според експертите от “Колиърс”, това е своеобразен рекорд за бизнес терените. Става въпрос за офиси основно от клас А и Б, уточни той. Най-сериозно е увеличението в покрайнините на градските зони, където от международната компания са регистрирали над 50 на сто увеличение на новите офиси.

Свободните бизнес имоти в столицата са 5,2% съобщиха от “Колиърс Интернешънъл”, като най-големият процент от свободни помещения  - 6 % се намират в централната част на София, в широкия център наемател си търсят 4,3 на сто от предлаганите на пазара площи, а в покрайнините на града незаетите офиси са 5,3 на сто.

През изминалата година Букурещ е поставил своебразен рекорд в търсенето на офиси, защото свободните площи към момента са едва 1,5 %.

Цените на най-високия клас А от офисите се оферират между 15 и 22 евро за квадратен метър на месец, съобщиха от “Колиърс”. Като цяло обаче наемните нива са се покачили незначително през изминалата година. Най-голямо е нарастването при луксозните офиси.

Любопитно е, че строителството на Мол-ове в България и Румъния практически не е повлияло върху наемните нива на магазините, разположени по централните търговски улици, каза директорът на “Колиърс” Гаров.

През изминалата година в София са отворили врати общо три нови големи търговски центъра и на пазара е излязла 105,5 хил. кв. м обща отдаваема площ.

По данни на международната агенция, наемните нива на централните търговски улици в столицата са от порядъка на 40-180 евро/кв.м. за месец. В новите търговски центрове те се движат от 30 до 60 евро/кв.м. В Букурещ наемните нива на централните магазини са по-ниски отколкото в София и не надхвърлят 140 евро на месец за квадратен метър.

Прогнозите на експертите са, че в периода 2011–2012 година общата търговска площ в България ще достигне до милион кв. м. Прогнозата е, че в Румъния търговските обекти ще са двойно повече и ще достигнат като обща площ до 2 млн. кв. м.

Строителството на нови логистични и складове площи у нас предстои, коментираха от “Колиърс”. В момента се предлагат над 1 млн. кв. м, но търсенето продължава да е повече от предлагането. Голямата част от новите складове за наем са в района на софийското летище. Проектите са основно в столичните квартали Дружба,  Слатина и Враждебна.

Нивата на наемите за новите логистични складове варира от 3,8 до 5,5 евро/кв. м за месец. Цената зависи от местоположението.

Споделяне

Още от Имоти