Международните превозвачи поискаха ограничителен режим за турските камиони

Международните превозвачи поискаха ограничителен режим за турските камиони
Разрешителният режим през България да се запази за турските автомобилни превозвачи, поискаха във вторник от Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт (БАСАТ). От браншовата организация уточниха, че транзитните превози през България, които се извършват от превозвачи, регистрирани в страни извън Европейския съюз, трябва да спазват разрешителния режим.

Разрешителните режими важаха и за българските фирми за международни превози, преди страната ни да стане членка на ЕС, припомниха от бранша.

Реакцията на автомобилните превозвачи е на появилата се неофициална информация, че Министерството на транспорта готви пълно либерализиране на транзитния режим в областта на автомобилните превози между България и Турция.

От браншовото сдружение коментираха, че са съгласни принципно режимът на двустранните превози между страните да се либерализира, но когато става въпрос само за транзитни превози, трябва да се налагат разрешителни режими по двустранните спогодби.

Срещата на смесената българо-турска работна група още не се е състояла, съобщиха от транспортното ведомство. Очаква се тя да се проведе до края на месеца. От Министерството на транспорта коментираха, че ще разговорят с турските си колеги като цяло по режима на превозите, но на този етап не са либерализирали преминаването през територията на страната ни за турските превозвачи.          

От БАСАТ смятат, че е нужно да се въведат допълнителни пътни такси за камионите с чужда регистрация. Искането си за допълнителната пътна такса те са изпратили до транспортния министър Петър Мутафчиев още през ноември 2006 година. 

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?