Международният морски трибунал постанови освобождаване на задържаните в Русия кораб и екипаж на "Грийнпийс"

Международният морски трибунал в Хамбург постанови, че задържаният в Русия кораб на екологичната организация "Грийнпийс" "Арктик сънрайз", както и всички членове на екипажа и пътници на кораба, трябва да бъдат освободени незабавно.

В решението на съдиите от трибунала се посочва още, че всички искания на Холандия, под чийто флаг плава корабът, отправени към Русия, са обосновани и се базират на установените факти.

Трибуналът освен това заяви, че делото по случая напълно влиза в рамките на неговата юрисдикция.

Русия обаче вече обяви, че не признава юрисдикцията на трибунала в Хамбург по делото "Арктик сънрайз", поради което и не участва в процеса.

Корабът на "Грийнпийс" бе задържан от руските гранични власти недалеч от петролодобивната платформа "Приразломная" в Печорском море. Активистите на организацията се опитаха да се качат на платформата като част от акция на протест срещу добива на петрол в Арктика.

Всички намиращи се на борда бяха арестувани и отведени в Мурманск, където под арест се намира и самият плавателен съд. Отначало те бяха обвинени в пиратство, но после обвинението бе преквалифицирано в хулиганство.

После задържаните бяха преместени в Санкт Петербург, където съдът постанов да бъдат пуснати под гаранция общо 29 от 30-те активисти на "Грийнпийс". Решенията за освобождаването срещу гаранция от 2 милиона рубли бяха оповестявани поетапно от началото на седмицата, а първата активистка, излязла на свобода, беше бразилка.

Днес последните трима членове от екипажа на кораба "Арктик сънрайз", с който пътуваха активистите, получиха от съда правото да излязат от предварителния арест срещу парична гаранция. Тринайсет природозащитници рък бяха освободени, както и капитанът на кораба Патрик Уилкокс.

Досега от ареста са излезли 24 освободени под гаранция природозащитници, обобщава АП. Не е ясно дали онези чужденци сред активистите, които нямат руска виза, ще могат да напуснат страната.

Единственото изключение е австралийският гражданин Колин Ръсел, който може да остане под стража до 24 февруари.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?