Международният паспорт да е валиден 10 години, предвижда законова поправка на "Воля"

Международният паспорт да е валиден 10 години, предвижда законова поправка на "Воля"

Международният паспорт на българските граждани да е валиден 10 години вместо 5 години, предвижда внесена от "Воля" в Народното събрание поправка в Закона за българските лични документи.

Мотивът е уеднаквяване на задграничния паспорт на българите с другите документи за самоличност, което според "Воля" ще улесни, включително и финансово, гражданите. В повечето страни-членки на ЕС паспортите са със срок от 10 години, посочват от партията на Веселен Марешки.

"България е член на ЕС от 12 години, затова трябва да се придържаме към най-добрите европейски практики и да следваме техния положителен пример. Броят на българите, които живеят, пътуват или работят в чужбина непрекъснато се увеличава и тази законова поправка ще им спести време и пари. Щом сме приели, че европейската общност е "безпрепятствен обмен на идеи, стоки, услуги, капитали и хора“, то държавата трябва да подпомага тези естествени интеграционни процеси и да се лиши от малка част от своите приходи за сметка на финансовото облекчаване на своите граждани“, коментира депутатът от парламентарната група "Воля – Българските Родолюбци“ Андон Дончев, председател на Комисията по политиките за българите в чужбина.

Споделяне

Още от България