Международният пратеник призова за преходно правителство в Сирия

Международният пратеник за Сирия Лахдар Брахими призова да се сформира преходно правителство с пълни правомощия преди произвеждането на избори за слагане край на продължаващия от 21 месеца кръвопролитен конфликт в страната, предаде Франс прес в четвъртък.

"Трябва да се сформира правителство с пълни правомощия, което да управлява в преходния период. Този преходен период ще приключи с изборите", каза на пресконференция в Дамаск специалният пратеник на ООН и Арабската лига за Сирия.

Той обаче не посочи конкретни дати за избори, които по думите му "може да са президентски, ако има споразумение за запазване на президентския режим на управление, или само парламентарни, ако има споразумение за промяна към парламентарен режим".

"Преходният период не трябва да води до разпадане на държавата и институциите ѝ", подчерта Брахими.

Военно решение на кризата ще доведе до унищожаване на сирийската държава, предупреди той. "Победител в тази война няма да има", каза Брахими и призова да се спре потокът от оръжия към Сирия. "Никой не подкрепя дейността на екстремистките групировки на сирийска територия", заяви международният пратеник.

Брахими призова за истински промени в Сирия. "Исканите промени не трябва да са козметични, сирийският народ има нужда от реални промени и настоява за тях, това е нещо, което всички разбраха", заяви Брахими.

Същевременно Франция потвърди в четвъртък позицията си, че президентът Башар алАсад, "който носи отговорност за смъртта на 45-те хиляди жертвина конфликта", не може да участва в процеса на политическипреход в Сирия, предаде Франс прес, като се позова на говорителна френското външно министерство.

Едновременно с посещението на Брахими в Дамаскпък в Москвапристигна сирийска  правителствена делегация, водена отзаместник-министъра на външните работи Фейсал Мекдад. На среща сМекдад руският външен министър Сергей Лавров обяви, че мирнотоуреждане на конфликта и диалогът между двете воюващи странинямат алтернатива като начин за преодоляване на кризата в Сирия.

Президентът Башар ал Асад трябва да се оттегли от поста си ида приеме вариант на уреждане на конфликта по т. нар. "йеменскивариант", съобщи ИТАР-тАСС, като се позова на декларация науправляващата в Сирия Партия за арабско социалистическовъзраждане /БААС/, разпространена от телевизия "Ал Арабия".

Такава декларация в сирийските държавни средства за информацияне била постъпвала. Според ИТАР-ТАСС появата на декларация,приписвана на ръководството на БААС, по други канали освенофициалните, е признак за съществуването на различия връководството на партията по начина за уреждане на кризата.

В Истанбул междувременно бе обявено, че Сирийскатанационална коалиция - основната политическа структура наопозицията в Сирия - е готова да участва в процеса наполитически преход в Сирия, ако този процес изключва участиетона президента Ал Асад. "Ние ще приемем всякополитическо решение, което не включва фамилията Ал Асад иликойто и да било от хората, донесли зло на сирийския народ. Приспазване на това условие всички останали варианти могат да бъдатсложени на масата за преговори", заявил пред журналистиговорител на основната сирийска опозиционна политическаформация.

Въпреки активизирането на дипломатическите усилия запреодоляване на кризата в Сирия сраженията в странатапродължават. По-рано днес в Дамаск избухна автомобил, зареден сексплозиви. При атентата загинаха четирима души и шестима бяхаранени, съобщи сирийската държавна телевизия, цитирана от АФП.

Сирийските ВВС продължават бомбардировките на военна база всеверозападната част на страната, превзета от бунтовниците предидва месеца. Сражения се водят и в района на стратегическиважния град Маарет ал нуман в провинция Идлиб на главния път отДамаск за Алепо. В самия град Алепо сраженията са съсредоточениоколо международното летище. Сирийски хеликоптери обстрелвали идруги населени места в същата провинция, намиращи се подконтрола на бунтовниците.

Боеве се водят в предградието Дарая на сирийската столица,както и в град Забадани в северозападната част на страната.

По данни на базирания в Лондон сирийски Център за наблюдениена човешките права вчера в Сирия са били обути 121 души, в товачисло 5 бунтовници и 41 войници. Сред убитите е и местенсътрудник на телевизия "Ал Джазира".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?