Международният съд в Хага: САЩ трябва да прекратят някои санкции срещу Иран

Международният съд в Хага: САЩ трябва да прекратят някои санкции срещу Иран

Международният съд в Хага нареди на САЩ да преустановят "по хуманитарни причини" санкциите срещу Иран, които засягат вноса на стоки от първа необходимост , съобщи Франс прес.

Петнадесетчленният съд отбелязва единодушно, че САЩ трябва със средства по техен избор да премахнат всяко препятствие, което мерките, обявени на 8 май 2018 г., поставят пред свободния износ за Иран на лекарства и медицински материали, хранителни и селскостопански продукти, съобщи председателят на Международния съд Абдулкави Ахмед Юсуф.

Решението на съда, който е висшата съдебна инстанция на ООН, се отнася също за "резервни части, необходими за безопасността на гражданската авиация".

Съдът посочва, че наложените отново от президента на САЩ Доналд Тръмп санкции срещу Иран, могат сериозно да засегнат здравето и живота на хората на иранска територия.

Като обвинява САЩ, че "задушават" икономиката му, Иран предприе съдебна битка в Международния съд, след като президентът Тръмп едностранно наложи отново тежки санкции срещу Техеран, които преди това бяха преустановени съгласно международното споразумение за иранската ядрена програма.

Съдебното решение вероятно ще има в най-добрия случай ограничен ефект върху прилагането на санкциите, които Вашингтон възстанови и затегна, след като се оттегли от сключеното през 2015 г. споразумение, което Иран подписа със световните сили, предаде Ройтерс.

Актовете на съда имат задължителен характер, но той няма правомощия да наложи изпълнението им и както САЩ, така и Иран в миналото на практика не са се съобразявали с негови решения по дела, които страните са водили една срещу друга.

Въпреки международните критики и това, че останалите държави, подписали споразумението за ядрената програма на Иран, също се противопоставят на оттеглянето на САЩ, Вашингтон продължава с налагането на санкции. Нова серия наказателни мерки трябва да влезе в сила на 4 ноември. Те са насочени към рязко намаляване на иранския износ на петрол.

Иран приветства като "победа за правото" решението на Международния съд в Хага.

Решението на съда е "нов знак, който ясно потвърждава, че Ислямската република е в правото си. То за пореден път показва, че американското правителство с всеки изминал ден става все по-изолирано", се казва в комюнике на иранското министерство на външните работи.

"Нов провал за обичащото санкциите американско правителство и победа за правото", написа в Туитър министърът на външните работи на Иран Мохамад Джавад Зариф и изтъкна, че международната общност трябва заедно да се противопостави на "зловредната едностранна политика на САЩ". 

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?