Международният съд в Хага ще гледа дала за геноцид срещу СР Югославия

Международният съд в Хага, орган за международно правосъдие на ООН, потвърди вчера, че е компетентен да се произнесе по жалбата на Босна и Херцеговина срещу СР Югославия за геноцид, извършен по време на войната от 1992 - 1995 г., предаде АФП.

Това решение отваря възможността Международният съд да започне да гледа делото по същество. Ако Международният съд реши, че СР Югославия е виновна за геноцид в Босна, Белград може да бъде осъден да плати голямо обезщетение

Съдиите отхвърлиха искането на Югославия, която оспори компетенциите на съда по този случай. Решението за отхвърлянето на молбата на Югославия бе съобщено от председателя на Международния съд в Хага Жилбер Гийом.

През март 1993 г. Босна внесе молба, с която поиска от Международния съд в Хага да прецени дали Югославия е виновна за извършването на геноцид на нейна територия по време на войната от 1992-1995 г. Страната поиска също така от съда да определи репарации.

На 11 юли 1996 г. Международният съд в Хага се обяви за компетентен да се произнесе по случая, но Югославия реши да оспори решението през април 2001 г.

Белград смята, че сегашната СР Югославия е нова държава от приемането ѝ за член на ООН през ноември 2000 г. и следователно не може да бъде държана за отговорна за действия на режима на Слободан Милошевич или на Социалистическа федеративна република Югославия.

Вчерашното решение на Международния съд в Хага означава, че жалбата на Хърватия от юли 1999 за геноцид, извършен от Югославия по време на войната 1991 - 1995 г., също може да бъде допусната.

Наскоро хърватският президент Стипе Месич заяви, че страната му може да поиска от Югославия обезщетение в размер на 15 милиарда евро.

Споделяне

Още от Балкани

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?