Международният валутен фонд интервюира Кристалина Георгиева

Международният валутен фонд интервюира Кристалина Георгиева

Очаква се изпълнителният съвет на Международния валутен фонд (МВФ) да проведе интервю с Кристалина Георгиева, която е единственият кандидат за поста управляващ директор. Това стана известно при редовната пресконференция на говорителя на Фонда Джери Райс по-рано този месец.

Преди интервюто имаше и индивидуални събеседвания на Георгиева с представители на органа, определящ политиката на фонда. МВФ планира да завърши процеса по избор на нов ръководител до 4 октомври.

При най-добрия сценарий окончателният избор трябва да бъде приет с консенсус, но при необходимост не е изключено и гласуване. Фондът предпочита консенсусния метод и при избиране на висше ръководство му придава особено значение.

МВФ вече промени устава си в частта за възрастовото ограничение за поста управляващ директор, която спъваше кандидатурата Георгиева.

Тя навърши 66 години на 13 август. От 1951 година доскоро регламентът на Фонда забраняваше определянето на кандидат на възраст 65 години или повече за този пост и не допускаше титулярът на поста да изпълнява функциите си след навършването на 70 години.

Георгиева бе определена като кандидат на ЕС за шеф на МВФ на 2 август. 

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?