Междуособиците в петролния бранш за новите търговски правила продължават

Големите фирми искат незабавно влизане в сила на отложената наредба, дребните предлага законови поправки, а Караниколов търси консенсус

Междуособиците в петролния бранш за новите търговски правила продължават

Продължава неразбирателството в петролния бранш заради влизащите в сила в края на юли нови законови правила за регистрация на фирмите, заети с търговията и транспорта на горива. Големите фирми отстояват написаната от тяхната асоциация наредба за прилагането на закона за търговията с петролни продукти, дребните търговци искат промяна в самия закон, а министърът на икономиката Емил Караниколов ги събира в сряда на широка среща по проблема, от която се закани да не ги пуска да си тръгнат, докато не постигнат консенсус.

Едрият бизнес обаче даде знак, че надали негови представители ще отидат на срещата, а изпълнителният директор на Българската петролна и газова асоциация (БПГА) Живодар Терзиев директно заяви, че има "междуособици и нерешителност" в националната политика в този сектор, в енергетиката и относно мерките срещу климатичните промени.

Това стана ясно във вторник при отбелязването на 20-годишнината от създаването на БПГА. Пред журналисти Терзиев коментира, че влизащите в средата на август в сила пътни такси за товарните превози ще оскъпят крайната цена на горивата с 3-4 стотинки. Повишаване на цените се очертава и заради новите касови апарати, отчитащи директно продажбите в приходната агенция, но в същото време изпълнителният директор на БПГА посочи, че очаква спад на световните цени на петрола в началото на юни след четири месеца постоянен тренд нагоре. Терзиев отбеляза още, че формирането на цените на горивата за българския пазар зависи много от валутния курс на лева спрямо долара.

Губи ли се напразно време?

От изявлението на Терзиев стана ясно, че не е постигнато сближаване на позициите между едрия и дребния петролен бизнес за прилагането на закона за търговията с горива и дори за самия закон. Той обвини икономическото министерство, че са загубени четири месеца в правене на нищо. "И имам усещане, че ще загубим още два в правене на още повече нищо. Имаме готова наредба и няма аргументи срещу нея, само трябва да бъде публикувана спрямо сега действащия закон", коментира представителят на асоциацията, според чиито оценки членовете ѝ държат 75 на сто от пазара на горивата.

Думите на Терзиев дойдоха след като министър Караниколов, който поздрави лично асоциацията за юбилея, съобщи пред журналисти, че за сряда е предвидена "широка среща" в икономическото ведомство точно за наредбата за администриране на дейностите в отрасъла и закона. На нея са поканени представители на целия бизнес и Караниколов се закани, че няма да пусне никого да си тръгне, без да се постигне консенсус. Той отхвърли обвиненията на БПГА, че нищо не се прави по наредбата.

"Министърът иска да организира широка маса, на която всеки да си постави болката, но на мен ми намирисва малко на сепаратизъм", смята обаче Живодар Терзиев. Според него това би означавало нещата да се върнат пак в изходната позиция: "Абе, най-добре е да няма закон, а закон трябва да има". По думите му сепаратизмът се налага от "онези, които много обичат да висят под прозорците на премиера, и няколко човека искат да наложат силата на малцинството" на петролния пазар.

БПГА: Не четат закона, а медиите

"Ужасявам се от това, че противници на закона не са го прочели като тестове, приети от Народното събрание и публикувани в Държавен вестник, а са се запознали с медийни публикации. Повече са говоренето и страховете, отколкото реалните проблеми", коментира Терзиев.

Той разкритикува малките търговци, че искат намаление на банковите гаранции при регистрацията на обект, посочвайки, че с последните промени в закона те са фиксирани на 20 хил. лв. и то за търговец, а не за всяка негова бензиностанция. При положение, че само глобата за некачествено гориво е от 10 000 до 50 хил. лв., колко да са гаранциите за една фирма, че може да си изпълнява ангажиментите към пазара, попита Терзиев.

"Не се е ангажирал със срещата при министъра, не съм се ангажирал с тема, която да има да обсъждам. освен за незабавното публикуване на наредбата за регистрация на обектите", заяви още изпълнителният директор на БПГА, заменил преди месец на поста Валентин Златев, който наскоро се раздели и с шефската длъжност в "Лукойл Бъйлгария".

Терзиев каза още, че не е виждал предложените от малките бензиностанции поправки в закона за търговията с горива, а "се предполага да съм запознат".

Той акцентира и върху това, че след оставката на зам.-министъра на икономиката Александър Манолев, който следеше петролния сектор, още няма назначен човек на неговото място, който да отговаря за прилагането на закона, а това е проблем, защото реално не може да започне борбата със сивия сектор. 

Сив сектор за 600-700 млн. лв. годишно

Според оценки на Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД) сивият пазар в търговията с горива е в рамките на 14 до 30 процента.  "Петролният пазар е по-сложен за оценка от цигарения заради личните и служебните автомобили, както и заради зареждането на строителната техника и потреблението на горива в индустрията и земеделието", посочи Тихомир Безлов от ЦИД.

По средни оценки заради сивия сектор в търговията с горива бюджетът губи около 600-700 млн. лв. годишни приходи от акцизи и ДСС. Безлов коментира, че изтичането на приходи за държавата става и заради това, че "част от акциза се събира, част от ДДС се източва през издаване на фактури за фирмите, когато гражданите не са си поискали такива документи".

По думите му "проблем е, че тази огромна индустрия няма собствени оценки за сивия пазар на петролни продукти, ползват тази на НАП или интуиция и възниква проблемът, че като не знаеш с какво се бориш, няма как да се бориш".

Тол таксите ще оскъпят горивата

Пред журналисти Живодар Терзиев коментира още, че влизащите в сила от 16 август тол такси за ползване на пътищата от камиони ще доведе по повишаване на крайната цена на горивата с 3-4 стотинки за литър.

"Тол таксите са сериозен проблем, тъй като ще се отрази върху цената на транспорта с 30 процента и прехвърляне на тежестта с 3-4 стотинки върху крайната цена на горивата. Още от края на август, защото това е такса, която като ДДС и акцизите ще се плаща всеки месец", коментира шефът на БПГА.

Той уточни, че разчетите са правени при данните от самата тол система, според които камиони със стандарт Евро 4, 5 или 6, превозващи 30 хил. л гориво, ще трябва да плащат между 65 и 94 ст/км. "Сега за тази услуга плащаме 1.80-1.90 лв. за километър, вече към тях ще се добавят сегашните такси, които се дължат независимо дали цистерната е пълна или празна", каза Терзиев.

Поскъпване в същите рамки се очаква да се отрази в цената на горивата и заради новите касови апарати от 1 април. "В момента тече пререгистрация на електронните системи за касовите продажби, с които потребителите си получават касовите бележки, а НАП – данните за извършените продажби. Това са сериозни разходи, които са предвидени в инвестиционните програми на компаниите. За един сериозен търговски обект около 20 хил. евро стига еднократната инвестиция, но се искат и допълнителни средства за поддръжка, ремонт и надзор на системите", коментира шефът на БПГА.

Прогнозите са обаче за спад на световните цени

Той обаче допълни, че "специално за това лято при четиримесечен постоянен тренд нагоре на цената на петрола на световните пазари очаквам и се надявам да има успокоение до юни и защо не и намаление, каквото видяхме миналата есен".

"От началото на годината дизеловото гориво е поскъпнало със 120-130 долара на тон, а автомобилният бензин – с близо 200 долара на тон. Но важен фактор за българските цени е и курсът на долара и само при неговата промяна това са няколко стотинки нагоре в българската цена за литър горива", каза още Терзиев.  Според него лятното поскъпване на горивата е журналистически термин, свързван с почивките, и никой не прави това целенасочени. "Обективно през август петролният пазар е много по-слаб и има битка за всеки клиенти. В последните години няма тенденция за поскъпване, дори е за намаление на цените на горивата", допълни той.

По думите му БПГА работи усилено за отмяна на изискването от 30 септември в касовата бележка за продадените горива да се посочва цената, на които ги е купил самият търговец.

"Това касае пазарната среда и и конкуренцията. Обявяването на такива данни ще създаде сериозни проблеми в търговията на едро. Освен че имаме технически проблем как да се изчисли покупната цена за касовите бележки, това няма да допринесе с нищо за изсветляването на пазара или до понижение на цените. Разходите за това не са големи, но прилагането на изискванията е трудно и няма да допринесе за развитието на пазара", смята Терзиев.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес