Междуведомствена група работела по създаването на катастрофичния пул

Премиерът Сергей Станишев, който в сряда също посети наводнената община Цар Калоян, повдигна въпроса за създаването на т.нар. “катастрофичен пул”, за който се заговори още след големите порои в страната през 2005 г. Тогава застрахователи повдигнаха идеята за пула, вноските в който може да бъдат задължителни за собствениците на недвижими имоти. 

В сряда пред кризисния щаб в Цар Калоян, където миналата седмица се удавиха 8 души заради огромната приливна вълна, заляла града, Станишев съобщи, че е създадена работна междуведомствена група, която работи по идеята за катастрофичния пул.

“Основен проблем остава ниската застрахователна култура на гражданите”, посочи Станишев.

От своя страна шефът на парламентарната комисия за политиката при бедствия и аварии Венелин Узунов каза, че само 3 от всеки 1000 имота у нас са застраховани.

След като се срещна с областния управител на Разград, с депутати и местни хора и инспектира какво е свършено досега за ликвидиране на последиците от наводнението, Станишев обясни, че обстановката се нормализира, възстановено е електроподаването. В следващите два дни ще бъде възстановено и подаването на питейна вода.

Според премиера експерти на регионалното министерство ще направят оценка на състоянието на пострадалите жилища, за да се вземат мерки и да се осигури подслон за бедстващите семейства.

Станишев каза, че очаква в началото на септември резултатите от направената експертиза за причините за наводненията в община Цар Калоян, “като след проверките, при необходимост, прокуратурата ще излезе със становище”.

Премиерът обясни, че до заседанието на правителството на 23 август членовете му трябва да предоставят обобщена информация за щетите от бедствието. След това правителството ще обсъди и съгласува мерките, които трябва да бъдат предприети от отделните ведомства.

Според Станишев един от приоритетите при възстановяването на опустошената община е да се осигури нормалното начало на учебната година, като предимство при подпомагането трябва да имат семействата с деца.

По последни данни 24 къщи в Цар Калоян и две в с. Езерче са напълно разрушени, близо 180 са сериозно пострадалите, а над 400 са наводнените до първия етаж постройки.

На въпрос дали ще бъде сформирана правителствена комисия за причините за наводнението в Цар Калоян, както преди ден предложи вътрешният министър Румен Петков, Станишев обясни, че по закон такава комисия се създава към ресорното Министерство на държавната политика при бедствия и аварии.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?