МФ и КФН отричат за идея за национализация на частните пенсионни фондове

Министерството на финансите и Комисията за финансов надзор (КФН) едновременно отрекоха в сряда да има идея за частична национализация на парите в частните пенсионни фондове и тя да е била обсъждана на среща между финансовия министър Владислав Горанов и шефа на КФН Стоян Мавродиев, каквато информация публикува вестник "Капитал".

"Подобна идея категорично не е предлагана от министъра на финансите Владислав Горанов и не е обсъждана. Намерение за национализация на средства от пенсионните фондове не съществува и съответно не е коментирано като възможен вариант "държавата да получи по някакъв начин спешно пари". Не е провеждана среща в посочения в публикацията формат и с посочения предмет на разговор", пише в съобщението на финансовото ведомство.

От финансовия надзор допълват, че не е обсъждана идея за промяна в тристълбовия пенсионен модел в България.

КФН не е давала или подкрепяла идея за експроприация на активите на пенсионните фондове чрез национализация, пише комисията и припомня, че по този въпрос вече има решение на Конституционния съд от май 2011 г. и тя самата е била против дестабилизацията на фондовете за допълнително пенсионно осигуряване

Тогавашното правителство на ГЕРБ също имаше идея да вземе част от пенсионните фондове за да може да осигури възнаграждения за ранно пенсиониращите се.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес