МФ избира между две фирми за търсенето на парите от КТБ

Влогове и цесии на партии, държавни фирми и политици лъсват след падането на банковата тайна

Министерството на финансите обсъжда с две фирми сключването на договор за разследване на случилото се в затворената миналата есен "Корпоративна търговска банка" (КТБ) и проследяване на транзакциите, довели до милиардната дупка във финансовата институция. Това съобщи пред журналисти в Десислава Атанасова от ГЕРБ, председател на временната парламентарна комисия, проучваща казуса с фалиралата институция, която ще внесе идната седмица доклада от работаат си.

Атанасова не се ангажира със срок, в който ще стане ясно коя фирма ще направи разследването, нито с прогноза за цената на външният одит. Това е въпрос на договореност между ръководителя на Фонда за гарантиране на влоговете и съответните кандидати. Когато вече е факт изборът, всички данни, цената, договорът между фонда и съответната фирма ще бъдат оповестени, заяви тя.

Депутатът представи и внесения от временната комисия проект за промени вЗзакона за кредитните институции, с които отпада банковата тайна за всички юридически и физически лица с влогове с преференциални лихви, ако те са извършвали разпоредителни сделки с тях, след поставяне на банката под специален надзор.

Ще бъдат оповестени влоговете на партиите, държавната администрация, както и на политици и техните семейства, обясни Десислава Атанасова. Разкриването на сметките ще може да бъде поискано от финансовия министър и председателя на Фонда за гарантиране на влоговете и ще се обявява от синдиците на КТБ.

"Това е само началото на края от дейността на комисията. Ние подготвяме доклад, който следващата седмица ще внесем за обсъждане. Знаете, че на 12 юни изтича нашият срок за дейността ни. Всички парламентарни групи са подкрепили този законопроект. Предполагам, че и всички парламентарни групи ще подкрепят следващите законодателни предложения на нашата комисия и надявам се наистина с подобен консенсус те да станат факт след гласуването им в пленарна зала", коментира тя.

Осветлени ще бъдат влоговете и сметките на всички лица и фирми, на които са били предоставени привилегировани лихвени условия за две години, преди неплатежоспособността, както и за тези, които са направили волеизявление за цесия или прихващане, съобщи Атанасова.

Без банкова тайна и за договорите, по които не са учредени обезпечения или не са вписани сключени договори за такива, не са на лице обезпечения от ценни книжа, както и за тези, на които е предоставен кредит, а те на свой ред с тези пари са кредитирали други физически или юридически лица, предвижда законопроектът.

Ще бъдат оповестени и размерите на влоговете, сметките и кредитите на политическите партии и на лицата на различни административни длъжности. Има възможност мярката да бъде приложена и спрямо техните семейства и свързаните с тях фирми. Консултантските договори, тези за наем и всички останали възмездни и безвъзмездни контракти между банката, политически партии и свързани с тях лица или роднини, също ще бъдат разкрити пред обществото, обясни Десислава Атанасова. Тя уточни, че тези сведения ще са за периода от началото на съществуване на финансовата институция до датата на неплатежоспособността.

Във внесения законопроект се предлага и изменения в закона за банковата несъстоятелност по отношение на фирмата, която ще разследва процесите в КТБ. Чрез достъп до данните се дава възможност на разследващите да проследят всички транзакции, където и в който и да е момент да са направени между различни свързани лица, включително и в офшорни зони.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?