МФ обеща да няма високи лихви по дълга, който ще бъде емитиран догодина

От финансовото министерство прогнозираха, че няма да са високи лихвите по дълга, който страната ни ще емитира догодина. Именно чрез продажба на дългови облигации ще се финансира бюджетният дефицит през 2011-а година.

Пред БНР заместник-финансовият министър Боряна Пенчева отхвърли коментарите от страна на левицата, че управляващите ще натоварят следващите поколения да изплащат огромни лихви.

"Доказателство е резултатът от днешната продажба на държавни ценни книжа, която постигна рекордно ниска цена на доходност", аргументира се Пенчева.

"Нашите очаквания са следващата година да имаме едни благоприятни условия за финансиране чрез дълг. Ние имаме ясни параметри, не търсим дълг просто заради дълга или заради някакви допълнителни разходи, или в извънредна ситуация", обясни още Пенчева.

"Ние имаме една планова политика за гарантиране на стабилността на публичните финанси. В бюджета има ясно заложени възможности като тавани. При едно благоприятно развитие можем да бъдем доста и под този таван, който е 2 млрд. лева", продължи тя.

"Ние ще наблюдаваме пазарите и ще преценим необходимостта и след това удобния момент. Няма да търсим дълг на всяка цена", заключи зам.-министърът.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?