МФ потвърди: Пласирани са ДЦК за 1.23 млрд. лв. в подкрепа на банките

Министерството на финансите е пласирало успешно петмесечни държавни ценни книжа на обща номинална стойност 1.23 млрд. лева. Извънредният аукцион се е провел в понеделник, както съобщиха медиите.

Средната доходност до падежа е 0.83%, а близо 90% от книжата са купени от банки.

"Така се осигурява първи транш на ликвиден буфер за реакция на спекулативните атаки срещу няколко български банки. Средствата от осъществения пласмент са добавени към наличните бюджетни буфери за обезпечаване безусловна подкрепа на ликвидността в българската банкова система и за спокойното и гладко функциониране на сектора", се казва в съобщението на финансовото министерства. Доколкото е известно, атаките бяха срещу две банки - първата срещу КТБ, която не бе подкрепена от нито една от държавните институции, и втората - срещу ПИБ, за която вече цялата държава се разтича да предприема спасителни действия.

По-нататък вместо подробности по параметрите на емисията, в съобщението се казва, че "предприетите незабавни и добре координирани действия между правителството, БНБ и финансовата общност в страната доведоха до категоричен отпор на всякакви безпочвени спекулации и инсинуации и възстановиха доверието на гражданите в системата. В подкрепа на казаното още в рамките на същия ден – 30 юни, бе отчетено преодоляване на напрежението от петък и възстановяване нормалното функциониране на банковия сектор в България".

В понеделник Европейската комисията в спешен порядък одобри държавна подкрепа за банковата система на България от порядъка на 3.3 млрд. лв.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес