МФ се готви да емитира дълг до 2 млрд. евро

МФ се готви да емитира дълг до 2 млрд. евро

Министерството на финансите се готви всеки момент да излезе на международните пазари с две емисии дълг на обща стойност до 2 млрд. евро, съобщават финансови медии.

Акцията се очакваше още през месец май, но се отложи заради по-неблагоприятните икономически условия покрай пандемията и подготовката за българското членство в предверието на еврозоната ERMII и Банковия съюз.

Поемането на новия дълг, което се очаква да бъде с две емисии – 10-годишна и 30-годишна, се приема по-скоро като буфер, тъй като по данни от края на юли България разполага с фискален резерв от над 10 млрд. лв.

Освен това Еврокомисията одобри страната за изгоден заем от 1 млрд. лв. по новата програма за запазване на заетостта SURE.

В същото време обаче актуализираният през тази година бюджет е със заложен дефицит от 3.5 млрд. лв., които трябва да се финансират. В края на август обаче в бюджета все още има излишък в размер на над 1.5 млрд. лв., изцяло заради забавени разходи.

По последни данни публичният дълг на България е в размер на 24.5 млрд. лв., което е 20.7% от БВП при допустим таван според маастрихтските критерии от 60%.

За последно България излезе на международните пазари през 2016 г., когато успешно бласира също 2 млрд. евро.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес