МФК даде нови 30 млн. евро за демонтажа на малките ни реактори

МФК даде нови 30 млн. евро за демонтажа на малките ни реактори

Асамблеята на донорите на Международния фонд "Козлодуй” одобри отпускането на нови 30 млн. евро за дейностите по демонтажа на четирите малки реактори и осигуряването на заплатите на заетите в тази дейност в следващите две години. Това съобщиха от Държавното предприятие "Радиоактивни отпадъци" (ДПРАО) в петък.

В МФК влизат парите, отпускани от Европейската комисия като компенсация за спирането на четирите ВВЕР-440 на АЕЦ "Козлодуй". Т есе управляват от Европейската банка за възстановяване и развитие и с тях се финансират не само проекти по извеждането от експлоатация и демонтажа на малките реактори, но и държавни и общински енергоефективни мерки.

"Успяхме да защитим заплатите на работещите в специализираното ни поделение по извеждане – в противен случай българската държава трябваше да поеме издръжката на хората, които се занимават с една толкова важна дейност – управлението на радиоактивните отпадъци от производството на атомна енергия.”, коментира резултатите от Асамблеята шефът на ДПРАО Дилян Петров.

По време на срещата е била направена и проверка на свършеното по финансираните от МФК проекти в последните шест месеца.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?