МФК избра София за регионален фонд за инвестиции

В София ще бъде разположен офисът на регионален фонд за инвестиции в инфраструктурата на Международната финансова корпорация, съобщи Милен Велчев след завръщането си от годишната среща на МВФ и Световната банка във Вашингтон. Идеята е била обсъдена между министъра и Петер Войке, президент на МФК, която е част от групата на Световната банка.

"Размерът на фонда тепърва ще се уточнява, но това, че София е избрана за столица на фонда, е добър знак за перспективите в България", каза Велчев. По думите му от целия регион България е на второ място по размер на портфейла на проектите на МФК след Турция. Наравно сме с Румъния, която има три пъти по-голяма икономика, посочи той.

Дискутирани са и възможностите за финансиране от МФК в частни инициативи в образованието и здравеопазването. "Това ще спомогне за толкова належащите реформи в двата сектора", каза Велчев.

С Шигео Кацу, вицепрезидент на СБ за региона на Централна Европа и Азия, е обсъждана по-силната подкрепа от страна на банката за частния сектор, за сметка на държавните проекти. Шигео Кацу е приел поканата да посети България и това най-вероятно ще стане към края на тази година

"Ще продължи изпълнението на ПАЛ 2 в близките месеци, с последното условие - приватизацията на Булгартабак. Целта е да получим втория транш по ПАЛ 2 до края на годината", каза Милен Велчев. Обсъден е бил и заемът ПАЛ 3, който е със социална насоченост.

Заместник-председателят на Сити груп и бивш първи заместник-управляващ директор на МВФ Стенли Фишер е заявил интерес към финансирането на АЕЦ "Белене", публично-частните партньорства в областта на изграждането на магистрали, намерението на НЕК да емитира еврооблигации и други по-малки проекти.

Още от Бизнес

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?