МИ-5 пропуснала възможности за предотвратяване на атентата в Манчестър

МИ-5 пропуснала възможности за предотвратяване на атентата в Манчестър

Британската служба за контраразузнаване МИ-5 е пропуснала възможности да предотврати самоубийствения бомбен атентат на концерт на Ариана Гранде в Манчестър през 2017 г., при който загинаха 22 човека, заявиха депутати в доклад, цитиран от Ройтерс.

Във Великобритания миналата година бяха извършени четири екстремистки нападения с 36 жертви. Това беше най-смъртоносният изблик на насилие от бомбените атентати в Лондон през юли 2005 г.

Парламентарната комисия по разузнаване и сигурност заяви, че е имало редица пропуски, допуснати от тези, които са следели извършителя на атентата в Манчестър - 22-годишния британски гражданин от либийски произход Салман Абеди.

Той е бил известен на МИ-5 от 2014 г., но не е бил предложен за включване в програма за борба с екстремизма, нито са му били наложени ограничения за пътуване от службата за сигурност.

Абеди също така е посетил екстремист в затвора, но нито полицията, нито МИ-5 са предприели действия.

"Това, което можем да кажем, е, че е имало поредица от провали по случая със Салман Абеди", заяви председателят на комисията Доминик Грийв.

"Макар да е невъзможно да кажем дали това е щяло да предотврати унищожителното нападение на 22 май, ние стигнахме до заключението, че заради провалите са били пропуснати възможности за предотвратяването му", каза той.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Колко време давате на новия парламент?