МИ-6: Заплахата от атентат във Великобритания е безпрецедентна

МИ-6: Заплахата от атентат във Великобритания е безпрецедентна

Заради джихадистката групировка "Ислямска държава" и войната в Сирия над Великобритания е надвиснала безпрецедентна терористична заплаха, предупреди днес началникът на британското външно разузнаване Алекс Йънгър, цитиран от Франс прес.

"Нивото на заплаха е безпрецедентно. Британското разузнаване и службите за сигурност са осуетили 12 терористични заговора във Великобритания от 2013 г. насам", каза пред журналисти шефът на МИ-6.

"В момента, в който говоря, много добре организираната структура за планиране на нападения зад граница на Даеш, макар и изправена пред военна заплаха, крои планове за насилствени действия срещу Обединеното кралство и нашите съюзници, без дори да се налага да напуска Сирия", каза Йънгър.

"Докато продължава гражданската война, няма как да сме защитени от заплахата, която идва от тази територия", каза той. За Великобритания важи 4-та степен на терористична заплаха по 5-степенната скала.

"Трябва да изнесем борбата при врага, да се внедрим в терористичните организации, да бъдем възможно най-близо до източника. Ако мога да използвам футболна терминология, трябва да играем в половината на противника", допълни Йънгър.

Споделяне

Още от Свят