Microsoft и IBM разследвани в САЩ за договорено монополизиране на пазара

Независимо от уверенията на своите ръководители, корпорациите Microsoft и IBM се опитват незабелязано да завладеят софтуерния пазар. Техните стремежи се отнасят не само спрямо дребния и среден бизнес, към който по-рано бяха ориентирани двете търговски марки, но спрямо големите компании. По този начин Microsoft и IBM планират да станат монополисти в тази пазарна ниша.

Според Ройтерс до такива изводи са достигнали правителствените чиновници, които провеждат антимонополното разследване срещу корпорацията Oracle, водещ производител за едрия бизнес. Разследването е предизвикано от намерението на Oracle да погълне конкурентния производител на компютърни програмни продукти PeopleSoft.

В процеса на следствието представители на министерството на правосъдието на САЩ са открили, че Microsoft и IBM бавно, но сигурно атакуват позициите на Oracle, с цел да монополизират пазара.

Съвсем ясно е, че те се движат в тази посока, заяви вицепрезидентът на консултативната група BearingPoint Пери Кийтинг. Като доказателство за тази своя позиция Кийтинг смята преговорите с ръководството на Microsoft за възможността да се слеят с немския гигант за програмно осигуряване SAP AG.

Според Кийтинг в борбата на Microsoft, IBM и Oracle за подялба на пазара може да се включи още една водеща компания за разработка на програмни продукти за електронния бизнес-Sibel System Ins. Тя вече на практика е завладяла пазара в сферата на обслужването на клиенти.

Самите представители на Microsoft уверяват, че намеренията им не се простират по-далеч от сферата на средния бизнес.

Това е областта, където смятаме да останем, казва представителят компанията Джим Дислър. Представителите на IBM са отказали всякакъв коментар по въпроса.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?