Microsoft започна съдебната си защита срещу разпоредби на ЕК

Компютърният гигант Microsoft обяви по време на публично заседание пред Европейския съд в четвъртък, че не възнамерява да споделя технологичните си тайни с конкурентите.

През март Европейската комисия (ЕК) призна компанията за виновна по обвиненията за злоупотреба с доминиращата пазарна позиция на операционната система Windows, която е инсталирана на 90 процента от компютрите по света.

Комисията глоби Microsoft с рекордната сума от 497 млн. евро и разпореди компанията да даде достъп до програмния код на конкуренти на пазара на сървъри. Комисията също така разпореди Microsoft да продава Windows без медийния програмен продукт Медиа Плейър, за да даде възможност на конкурентните компании като RealNetworks да реализират продуктите си.

В четвъртък петгодишната съдебна битка на Microsoft в Европа за първи път се премести в зала за публични заседания, предаде АП.

Изслушванията пред Европейския съд бяха за молбата на Microsoft за спиране на действието на разпоредби на ЕС, които биха довели до големи промени в бизнес практиките и начина, по който се използват компютрите по света.

При откриването на заседанието адвокатите на Microsoft застъпиха тезата, че не е необходимо незабавно изпълнение на решението на ЕС за защита на конкуренцията и че разпоредбите на ЕК ще доведат до непоправими щети за компанията.

Адвокатът на Microsoft Йън Форестър посочи за пример отворения код на операционната система Linux, който ѝ позволи да завоюва пазарен дял и без поисканите от ЕК мерки.

Това е първият път в историята на конкуренцията, когато на компания се нарежда да представи описание на секретна технология и да я предаде на конкурентите си, заяви Форестър.

В изявлението си пред съда срещу Microsoft Джеръми Алистън от Samba - една от софтуерните компаниите - конкуренти, посочи, че в миналото Microsoft свободно е споделял подробности от базисни софтуерни системи и протоколи.

Алисън сравни поведението на Microsoft с това на телефонна компания, която не казва на конкурентите си как да набират телефонните номера.

Очаква се решението на първата инстанция на съда да излезе до седмици. Каквото и да е то, обаче, очакванията са Microsoft да продължи съдебното обжалване до пълно отменяне на постановеното от ЕК. Делата вероятно ще продължат три години.

Още от Свят