МиГ-29 стават само за национална отбрана, смята бивш шеф на ВВС

Българските Военновъздушни сили (ВВС) се нуждаят от многофункционални нови самолети, смята бившият командващ на ВВС ген.-лейтенант от резерва Стефан Попов, който е председател на сдружение "Алианс за развитие на българските ВВС". Предпочитана е новата техника, защото в крайна сметка поддържането ѝ е по-евтино, отбеляза генералът.

След пропиляни повече от две години време и средства, министерство на отбраната се отказа да модернизира изтребителите МиГ-29, след като най-накрая се убеди, че от РСК "МИГ" не могат да изработят натовски тип самолет, както предупреждаваха експерти още в началото на сделката с руснаците.

Бившият командващ ВВС подкрепи използването на наличните "МиГ -29", докато това е възможно. Той обаче посочи, че този изтребител по оценка на експерти не може да бъде напълно съвместим с НАТО, защото дори да бъде обновена авиониката му, остава проблемът с логистичното осигуряване при участия в задгранични мисии.

Според експертите МиГ - 29 може да продължи да служи за нуждите на националната отбрана, а да има друга техника за многонационални операции, каквито са случаите в Полша и Унгария.

Според ген. Попов бъдещият самолет трябва да съчетава възможностите за охрана на въздушния суверенитет, за съдействие на сухопътните войски и въздушното разузнаване, както и да бъде оперативно и логистично съвместим с авиацията на страните от НАТО.

От Асоциацията не се ангажираха с препоръка на конкретна марка и модел западен изтребител, но обещаха такова становище в близките месеци. В момента в сдружението анализират качествата на самолети като американските "F-16" и "F/А - 18F", шведския "Грипен" и френския "Мираж".

От сдружението заявиха, че ще предоставят експертно мнение, защото придобиването на нови изтребители във ВВС ще бъде един от най-скъпите проекти на държавата в следващите години. Новите самолети струват между 50-60 до 90-100 милиона долара всеки. Ген. Попов отбеляза, че купуването на нови самолети е процес, който отнема години.

Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?