Миг слава и неясна политическа съдба за адв. Петър Илиев

Петър Илиев

Пловдивският адвокат Петър Илиев беше най-вероятният кандидат на "Има такъв народ" (ИТН) за министър-председател в продължение на цяла седмица. В оттегления първи проектокабинет на партията той бе номиниран за министър на правосъдието. Сега той бе оттеглен още преди да бъде предложен за премиер.

Причината за смяната са съмнения за плагиатство на докторската му дисертация с части от докторската дисертация на друг юрист от Юридическия факултет на Софийския университет - доц. д-р Наталия Киселова. При това развитие е крайно неясната политическата съдба на Петър Илиев, който може да не получи отново постта правосъден министър в кабинета на Пламен Николов.

Адвокат Илиев е доктор по право и главен асистент в Юридическия факултет на Софийския университет, където преподава "Конституционно право" и "Права на човека".

Може би най-важната подробност в политическия профил на адв. Илиев е заслугата му за провеждане на референдума през 2016 година, работейки без пари за каузата на екипа на Слави Трифонов.

Връзки с БСП и НДСВ

Веднага след това са неговите връзки с БСП. Кантората му е била консултант на парламентарната група на БСП в 44-ото Народно събрание. Адвокатът е зет на едно от най-емблематичните имена на "Позитано" 20 - Пламен Червеняков, който в момента е близък организационен сътрудник на Корнелия Нинова.

Разследващият сайт "Bird" съобщава, че Петър Илиев е бил в борда на "Краун медиа" преди компанията да бъде купена от майката на Делян Пеевски – Ирена Кръстева. Така фирма е присъединена към голямото медийно семейство на Пеевски, което е сочено като основната причина за срива на България в международните класации за медийна свобода.

Групата ТВ7, вестник "Експрес" и едноименното интернет-издание бяха проект на телевизионната водеща Диляна Грозданова, съпруга ѝ Любомир Павлов и брат му Юлий Павлов, показва проверка на Mediapool.

Вестник "Експрес" стартира през 2007 година с първоначална визия и съдържание по подобие на британския таблоид "Сън". Телевизия ТВ7 бе замислена като ефирна софийска телевизия, но под контрола на Любомир Павлов така и не успя да се пребори за лиценз. Изданията водеха проправителствена политика, докато тогава управляваше правителството на тройната коалиция БСП – НДСВ – ДПС.

След това Павлов стана съдружник с Огнян Донев при покупката на изданията на "ВАЦ Медия груп" – "Труд", "24 часа" и "168 часа". Двамата бяха принудени да ги продадат под прокурорски натиск, когато прокуратурата им образува дело за пране на пари по време на управлението на ГЕРБ.

"Биволъ" съобщава, че преди три години адв. Петър Илиев си е купил жилище в центъра от бившия военен министър на НДСВ Николай Свинаров.

Интересни връзки, Близнашки го харесва

Д-р Петър Илиев защитава докторската си дисертация на тема "Законодателният процес в България". Рецензент му е известният професор по конституционно право проф. Георги Близнашки, който през последните няколко години се утвърди като един от най-ярките защитници на статуквото в българската съдебна система.

В коментар пред "Труд" проф. Близнашки дава много висока оценка за адв. Илиев.

През 2012 година адв. Илиев е призовал за становища по доктората си също знакови фигури в съдебната система. Това обикновено са хора, които докторантът познава и на които разчита за положително мнение.

Първият е проф. Евгени Танчев, който е бивш председател на Конституционния съд. Проф. Танчев е фигура, която е известна с връзките си с БСП и президента Георги Първанов.

Второто становище е дадено от покойния вече проф. Александър Воденичаров. Той бе дългогодишен преподавател в Югозападния университет "Неофит Рилски" и създадел на прословутата школа на ЮЗУ в българската съдебна система. От 2003 до 2007 г. проф. Воденичаров беше член на Висшия съдебен съвет от квотата на Народното събрание и говорител на съвета. Той беше известен като първият голям кадровик във ВСС.

Третото станивище е дадено от ректора на Академията на МВР доц. Д-р Бойка Чернева.

Основател на елитна кантора

Извън това адв. Илиев е основател и управляващ съдружник в елитната пловдивска адвокатска кантора "Илиев и партньори". През 2020 г. той получи наградата "Адвокат на годината" от Балканската медийна асоциация. Неговата кантора е била носител на наградата "Адвокатска кантора на годината", връчвана от същата организация.

Завършил e висшето си юридическо образование (магистърска степен по право) в Юридическия факултет на Софийския Университет "Св. Климент Охридски" с пълно отличие (диплома отличен 6.00) и e първенец на випуска, за което е получил отличителния златен знак за пълно отличие от ректора на университета.

Той има и стабилни връзки с бизнеса. Адв. Илиев е председател на Канадско-българската търговска камара, председател е на Българската икономическа камара и на Карибско-българския бизнес клуб.

Любопитна подробност за Петър Илиев е, че е почетен консул на Барбадос и ръководител на Консулството на Барбадос в България. Островната държава е една от най-известните офшорни зони в света. Тя бе включена преди две години в черния списък на ЕС, заради славата си на "данъчно убежище" и бе извадена оттам едва на 22 февруари 2021 година.

Адвокатът е основател на счетоводно дружество "Легамакс Акаунтинг".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?