Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Мигът на Брекзит настъпи

Обединеното кралство напуска Европейския съюз

23 коментара
Мигът на Брекзит настъпи

Обединеното кралство напуска днес Европейския съюз. Три години и половина след референдума от юни 2016 г., на който британците решиха да излязат от блока на 28-те, ЕС за пръв път ще загуби държава членка. Брекзитът ще стане факт довечера в 23 часа по Гринуич (полунощ брюкселско време).

Раздялата няма незабавно да предизвика конкретни промени, а ще отбележи началото на преговорите по условията на бъдещите им отношения. Отношенията между Великобритания и ЕС ще се запазят както досега до края на 2020 година. През този 11-месечен преходен период Лондон и Брюксел трябва да договорят бъдещите си отношения. Някои практически промени обаче ще се случат още преди това, отбелязва Франс прес.

С напускането на 66 милиона британци населението на ЕС ще стане около 446 милиона, а територията му ще намалее с 5,5 на сто. Ако някога Обединеното кралство реши да се върне, ще трябва да премине през обичайната процедура за присъединяване.

В Брюксел свалянето на британското знаме пред Европейския парламент ще символизира една реална промяна: Великобритания напуска ЕС и се превръща в една от "третите страни". Великобритания вече няма да има евродепутати и еврокомисар, британският премиер вече няма да бъде канен на европейските срещи на високо равнище и членовете на правителството няма да участват в министерските срещи. Но Лондон, който е вторият по големина нетен вносител в бюджета на ЕС след Германия, ще продължи да плаща вноски до края на преходния период.

По силата на споразумението за напускане, сключено между британския премиер Борис Джонсън и лидерите на 27-те държави членки, емигрантите, живеещи от двете страни на Ламанша, ще запазят всички права за пребиваване и работа в приелите ги държави до края на преходния период. Живеещите във Великобритания европейски граждани трябва да се регистрират, за да се възползват от тези права. За британците, живеещи в ЕС, процедурите варират в различните страни. Правото на свободно движение ще се прилага до края на декември тази година. Подробностите за реципрочните права ще бъдат договорени след Брекзит.

Борис Джонсън: Начало на ера на обновление

Излизането на Великобритания от ЕС днес бележи началото на ера на обновление и обединение на страната. Това се казва в подготвена реч на премиера Борис Джонсън, откъси от която разпространи канцеларията му.

"Това не е край, а начало. Настъпил е момент на зазоряване и вдигане на завесата през ново действие. Това е момент за национално обновление и обединение", се казва в речта, която Джонсън ще произнесе в 22 ч. по Гринуич, един час преди настъпването на Брекзита, с който Великобритания ще стане първата страна, напуснала Европейския съюз.

"Това е нова ера, в която повече няма да се съгласяваме, че възможностите в живота за вас и семейството ви зависят от това в коя част на страната живеете. Нашата роля като правителство, моята работа, е да обединим нашата страна и да поведем хората ѝ напред", добавя Джонсън.

Днес премиерът свиква заседание на кабинета си в североизточния английски град Съндърланд, който подкрепи Брекзита с 61 процента на референдума през 2016 г. В града се намира главният европейски завод на японския автомобилостроител Нисан, чието бъдеще беше под въпрос при твърд Брекзит, който обаче беше избегнат благодарение на сключеното с Брюксел споразумение за напускане, отбелязва АФП.

Шарл Мишел: Да направим така, че хората да обичат Европа повече

Трябва да направим така, че хората да обичат Европа повече. Това заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел по повод предстоящото след часове оттегляне на Великобритания от ЕС.

Занапред трябва да взимаме предвид много повече очакванията на гражданите на ЕС, европейските идеи и стремежи трябва да бъдат по-ясно изразявани, добави той. По неговите думи ЕС отваря със смесени чувства нова страница и следва да започне да работи повече за гражданите.

Мишел предупреди, че колкото повече Великобритания се отдалечава от европейските изисквания, толкова по-ограничен достъп ще има до единния пазар.

Председателят на Европейския парламент Давид Сасоли посочи, че ЕС влиза в нов исторически етап много по-единен. Въпросът е защо толкова много хора искат да разрушат ЕС, включително в държавите от Общността. Има сили, които искат да разбият ЕС, защото се плашат от света на правилата, допълни той.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че ЕС губи прагматична държава, стъпила на земята. Тя добави, че в следващите дни ЕК ще представи предложението за насоки в преговорите с Лондон за бъдещите отношения. Искаме бъдещите отношения да бъдат възможно най-добри, но никога няма да бъдат такива, каквито бяха досега, поясни Фон дер Лайен.

На събитието в ЕП в Брюксел за отбелязване на раздялата с Великобритания не присъстваха британски официални представители.

Противници и привърженици

Британски активисти разпънаха огромно платно с надпис "Още обичаме ЕС" при Белите скали на Дувър преди днешното излизане на Обединеното кралство, съобщи ДПА.

Организаторът на проявата Тони Хук публикува онлайн направена с дрон снимка на платното, на което вместо думата "обичаме" е изобразен британският флаг с формата на сърце.

Хук, който е евродепутат от партия "Либерални демократи", каза, че е събрал дарения в размер на 10 000 лири за платното, което е с площ 150 квадратни метра. Той каза, че е направил това за хората, "които ценят отношенията ни с ЕС" и за "трите милиона граждани на ЕС, които наричат Обединеното кралство свой дом".

Евроскептици са планирали пикник в центъра на Лондон, на който ще ядат торти. Менюто е специално подбрано заради постоянните изявления на представители на ЕС, че британците не могат "хем да изядат тортата, хем тя да остане цяла", когато преговарят за бъдещите си отношения с ЕС. Проявата е организирана от евродепутатката от Консервативната партия и директорка на една от борещите се за Брекзит организации Луси Харис.

"Време е да отпразнуваме този исторически ден", написа тя на уебсайта на организацията си. Харис призова хората да носят британски знамена, да изпеят патриотичния химн "Земя на надежда и слава" и песента на британската банда "Ху" Won't get fooled again. "Планирам този купон от три години, но заради непредвидени обстоятелства той дойде със закъснение", отбеляза тя.

Брекзит възобновява битката за независимост на Шотландия

Привържениците на независимостта а Шотландия, мнозинството от които се противопоставят на Брекзит, "са на път да спечелят", каза днес шотландският първи министър Никола Стърджън, цитирана от Франс прес.

Тя обеща да направи всичко, за да постигне организирането на нов референдум по въпроса, въпреки категоричната опозиция на Лондон.

"Днес е момент на истинска и дълбока тъга за мнозина от нас. Тази тъга ще бъде белязана от гняв", каза Стърджън в изявление няколко часа преди Обединеното кралство да напусне Европейския съюз.

На референдума през юни 2016 г. 62 процента от шотландците гласуваха срещу излизането от общността, в противовес на общите резултати от референдума, на който 52 на сто от британците се обявиха за напускане на съюза.

Излизането на Обединеното кралство от ЕС възобновява битката за независимост на Шотландия. На референдум през 2014 г. 55 процента от шотландските гласоподаватели отхвърлиха отделянето на областта.

Британският премиер Борис Джонсън категорично се противопостави на ново допитване в Шотландия и в средата на този месец официално отхвърли съответно искане на шотландското правителство.

"Ще направя всичко възможно, за да постигна референдум през тази година", подчерта Стърджън. "Консерваторите провокират Шотландия. Ние сме на път да спечелим и те го знаят", допълни тя.

Стърджън съобщи, че нейната Шотландска национална партия ще удвои бюджета си за кампания в подкрепа на независимостта и че не изключва отстояването пред съда на правото на организиране на референдум.

Между въодушевлението и тъгата

И британските медии са раздвоени в оценките и чувствата си.

Великобритания връща контрола в собствените си ръце и щом нашите депутати поемат юздите, няма да може повече друг да бъде винен за грешки или бездействие. Бъдещето ще е в нашите ръце, пише "Дейли телеграф".

Вестникът, подкрепил на референдума през 2016 г. кампанията за излизане, отделя днес в електронното си издание огромно внимание на темата Брекзит с редица авторски коментари, прогнози и видеа.

Отразяването на темата във в. "Дейли телеграф" е в рязък контраст с левия проевропейски в. "Гардиън". "Малък остров - след 47 години Великобритания напуска ЕС - най-хазартният ход от поколение насам", е заглавието на първата страница на днешния му брой. На снимката - белите скали на Дувър и каменист плаж, където е забито коктейлно знаменце на Обединеното кралство.

Дувърските скали, издигащи се като крепостна стена на северозападния бряг на Ламанша, превърнали се в символ на отделеността на Великобритания от континентална Европа, са на първа страница и на таблоида "Дейли мейл", но в коренно различен контекст.

"Нова зора за Великобритания", гласи заглавието на първа страница на днешния брой на това издание, отявлен поддръжник на Брекзита. "Нашата горда страна най-сетне напуска ЕС, все още приятел на Европа, но отново свободна и независима", пише "Дейли мейл".

Вестник "Таймс" публикува на първата си страница статия със заглавие "Премиерът иска търговско споразумение с Брюксел по канадски модел", имайки предвид неотдавнашната сделка между ЕС и Канада за свободна търговия.

Според икономическото и финансово издание "Файненшъл таймс" Обединеното кралство напуска блока "със смесица от оптимизъм и съжаление".

На първа страница на проевропейския в. "Индипендънт" е изобразено знамето на ЕС с една угаснала звезда и реторичен въпрос: "Неизбежно ли е завръщането ни някой ден?".

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

23 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Коментарът е изтрит в 02:23 на 02 февруари 2020 от автора.
  #23
 2. lubo
  #22
  Отговор на коментар #21

  Либерализъм ли ? Божо увеличи с 6% миниманите заплати, които до преди 10 години не съществуваха. Сега ще пръска лмилиарди за продънената здравна каса и за фалиралите английски железници.Това е то либерализма ! А как е в социалистическа България ?

 3. Илиев Пешо
  #21
  Отговор на коментар #18

  А смешното - тук (че и в големи западни издания) някакви либералисти са писали, че Брекзитът е получил "за" благодарение на Русия, уж руските тролове лъгали британците и са ги накарали да изберат квадратчето срещу "Да". Сега пък се обръща - Русия била против. После - щели, чрез излизане от ЕС през октомври (което някак не стана) , да доказват, че либерализмът бил жив (не че е умирал, но според 'някои'..). Да - маниакална мания си е (извинявам се за тавтология)...

 4. Коментарът е изтрит в 12:01 на 01 февруари 2020 от автора.
  #20
 5. Real ''Mickey''
  #19
  Отговор на коментар #15

  С голямо съжаление ще ти кажа, въпреки логорейния ти коментар, че моите данни за това какво губи ЕС от Брексит(ком.14) СА СЪВСЕМ ВЯРНИ(проверявам си информацията, така както ти не можеш). Зелените им проекти не са включени в сметката- те са отгоре и:(:( Та търтеите да му мислят!!! И с още по-голямо съжаление ще ти кажа че единственото видео което видях за това какво се случи пред Британския Парламент минути преди и след ЧАСА НА БРЕКСИТ с пълна картина с целия народ и подробности БЕЗ НИКАКВИ КОМЕНТАРИ-

 6. Естествено
  #18
  Отговор на коментар #16

  Ах, вече маниакална. ☺ Като гледах как са се разплакали разни комундели за брекзит, та ми се прииска да ги утеша. ☺

 7. Естествено
  #17
  Отговор на коментар #14

  И още нещо. На фона на колосалните средства, които фон дер Лайън се готви са излее в ЕС, посредством зеления си пакт, да се тюхкаш, че виждате ли, на ЕС сега вече няма да му стигат парите, е за това вече се иска "потенциал". ☺ Само една от държавите "търтеи" се готви да преточи на североизток 20 милиарда. ☺ Познай коя е. ☺

 8. Илиев Пешо
  #16
  Отговор на коментар #5

  Интересно - някаква маниакална привързаност към Русия - всичко минава през призмата на "а как ще се отрази на Русия".

 9. Естествено
  #15
  Отговор на коментар #14

  За втори път ми прави впечатление, че приемаш мой коментар в контекст, който не съответства на написаното в него. Имаш някакво предубеждение, а и прощавай, си малко самодоволен и склонен към месиянство - качества характерни за руската пропаганда, но обикновено не личат много. ☺ Обаче често имаш интересен поглед върху нещата, та не мисля да се обиждам, а и ти не го прави. ☺ Тезата ми е, че за русофилите и комуняците, мразещи всичко и всички, събитието няма да донесе промяна в положителна посока. Точно

 10. Real ''Mickey''
  #14
  Отговор на коментар #5

  Въпреки че ЕСТЕСТВЕНО коментара ти не е адресиран до мен- е доста погрешен. Затуй и тези до които си го адресирал(особено прикритите и спонСОРОСираните) така са ти се израдвали с надежда, че чак са го пожълтили. Пълна тъпотия е че напускането на Британия(особено след окончателното) нямало да се отрази на ЕС!!!!! Вече са направени изчисленията- Британия като НЕТЕН ДОНОР(повече даващ отколкото взимащ) , ще остави ЛИПСИ в ЕС за почти 90 милиарда евро за бъдещия 7 годошен бюджет(предните комунисти поне

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.