Миглена Тачева е заподозряна в престъпление по служба

Бившият правосъден министър ще бъде разследвана за наемане на сграда

Снимка: БГНЕС

Бившият правосъден министър Миглена Тачева е заподозряна в престъпление по служба, извършено през 2007 г., става ясно от постановление на Софийската градска прокуратура (СГП) по сигнал на Антикорупционния фонд.

Според заключението на прокурор Боряна Бецова, цитирано от неправителствената организация в сряда, "може да се направи извод, че че са налице данни за престъпление по служба - по член 282 от НК, извършено от министър".

Става въпрос за договор, сключен от Миглена Тачева, за наемането на сградата на Административния съд-София област на столичната ул. "Съборна" 7, собственост на "Транслат" АД.

Проблемът идва от факта, че бившият правосъден министър се е споразумяла с фирмата за наем от 16 евро на кв. м при средна цена от 11 на кв. м в този район към 15 октомври 2007 г., когато е сключен договорът.

От Антикорупционния фонд припомнят, че с конституционните промени през 2015 г. и поправките в Закона за съдебната власт през 2016 г. управлението на недвижимите имоти, ползвани то съдебната власт бе прехвърлено от министерството на Пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС).

"Вследствие на това ВСС сключва договор № ВСС-4637/30.03.2017 г. отново за наем на сградата на ул. "Съборна" 7, собственост все още на "Транслат" АД. Наемната цена остава непроменена от тази на последния анекс към договора между Министерството на правосъдието и "Транслат" АД или 13.50 евро на квадратен метър", допълват от неправителствената организация.

Оттам са отправили запитване по Закона за достъп до обществена информация до ВСС, на което от съвета са отговорили, че "подписаният от ВСС договор е в духа на онзи между "Транслат" и правосъдното ведомство и е на почти двойна цена" от актуалната средна цена за района на "Съборна" от 7.89 евро на кв. м.

"Твърдяната причина за сключването на тази, както изглежда, неизгодна сделка, е че не е бил наличен друг имот в района, който да може да осигури работна площ на едно място за работата на администрацията на ВСС, Административен съд-София Област, Софийска градска прокуратура и Окръжна прокуратура-София. От ВСС не поясниха какво налага тези звена на съдебната власт, които се помещават на "Съборна", да се намират точно в този район. От друга страна в постановлението на СГП не е коментирано продължаването на договора на "Транслат" АД от предходния състав на ВСС", уточняват от антикорупционния фонд.

Прокурор Бецова препраща преписката на спецпрокуратурата, която е компетентна да разследва действията на представителите на изпълнителната власт.

Споделяне

Още по темата

Още от България