Миглена Тачева удържа без конкурс шефския пост в правосъдния институт

Миглена Тачева

Бившият правосъден министър Миглена Тачева беше преизбрана без конкурс и реално без дебат за втори петгодишен мандат като директор на Националния институт на правосъдието (НИП). Управителният съвет на НИП я подкрепи с 6 гласа "за", като "против" гласува само председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов. Той бе и единствният, който се опитваше да поддържа някакъв разговор с Тачева, а тя на свой ред го обвини, че тиражира "лъжи".

Най-големият проблем около преизбирането на Тачева бяха правилата, по които това се случи. Тя получи право да мине по съкратена процедура по оценяване, без да се сблъска с конкуренция по пътя си. На Тачева ѝ бе дадена оценка "много добра" и кандидатурата ѝ за втори мандат бе директно гласувана. На други кандидати не бе дадена възможност да участват, нито досегашният шеф на института трябваше да се занимава с писане на канцепции.

Mediapool стана единствената медия, която зададе въпроси към Тачева преди самото изслушване. От тях стана ясно, че тя очаква значителни възнаграждания, защото се е писала за ръководител на два сериозни проекта по европейската програма "Добро управление" за над 10 милиона лева. Общата сума на възнагражденията за ръководителя е малко над 1% от техния размер.

Очакваните постъпления за ръководителя трябва да са в размер над 100 хиляди лева. Това се разбра от коефициента на очакваното възнаграждение, което Тачева оповести в отговор на въпросите на Mediapool.

Отделно като директор на НИП тя получава заплата на върховен съдия и вече е получила около 52 хиляди лева, защото е ръководила един от приключителите европейски проекти на НИП.

Преди да бъде преизбрана Тачева накратко изброи заслугите си за развитието на институцията. Тя обясни, че НИП е развил виртуалната класна стая и интерактивното обучение, което много е помогнало на магистратите по време на пандемията. Допълни, че е подобрена логистиката при настаняването на магистратите за обученията и е прекратена практиката да ги настаняват по двама в стая в хотели до Лъвов мост в София.

Лозан Панов критикува Миглена Тачева за инициативата ѝ да строи база с площ от 8000 кв.м. в Банкя за няколко милиона.

"Защо е необходим този кампус? Защо трябва да се харчат тези средства?", попита Панов. Той обясни, че по времето на Тачева няма много желаещи преподаватели да посещават Националния институт на правосъдието. Той отново обясни, че приемането на процедура без отворен конкурс говори за "предрешен избор".

"НИП се бюрократизира. Атмосферата за работа е тежка", обясни шефът на Върховния касационен съд.

Миглена Тачева му отговори с твърдението, че Панов разпространява "откровени лъжи" и изпраща съобщения до "избрани медии".

Тя каза, че процедурата по избор след оценяване е съществувала и преди, но предишният шеф на НИП Драгомир Йорданов се е забавил с предаването на отчета си и заради това не е била приложена за него. Йорданов е трябвало да се яви на общ конкурс, където се е сблъскал с Тачева, която е спечелила, гласи версията на бившата правосъдна министърка от кабинета "Станишев"

"Какъв е равният достъп до конкурса между директора на НИП с цялата администрация зад гърба му и човека от улицата, който знае само къде е адреса на НИП?", каза Тачева на Лозан Панов, който през цялото време настояваше, че трябва да се осигури равен достъп и на други кандидати.

Панов ѝ отвърна, че прессъобщенията на ВКС се изпращат до всички медии, а не до избрани. Той каза на Тачева, че е станала шеф на НИП преди пет години в публична процедура с равен достъп, осигурен за всички кандидати.

"След като сте мислила, че няма да имате равен достъп, защо тогава изобщо участвахте в процедурата с Драгомир Йорданов (която спечелихте)", пита Панов на свой ред.

През 2016 година Миглена Тачева успя да спечели оспорваната битка за директорската позиция в НИП срещу тогавашния шеф на института Драгомир Йорданов и бившия правосъден министър Антон Станков. Преди това Миглена Тачева беше избрана от тройната коалиция (БСП, НДСВ и ДПС) за правосъден министър на мястото на Георги Петканов. Тя заемаше поста малко над една година. От 2010 година тя бе назначена за изпълнителен директор на "Феста холдинг" на Петя Славова.

Националният институт на правосъдието е една от най-важните институции в правосъдната система. Той организира задължителните първоначални обучения на младшите магистрати, което може да предопредели кариерата на всеки млад съдия, прокурор или следовател.

Споделяне

Още по темата

Още от България