Мигове от пролетта на Ким Филби в България

Из хронологията на новата руска шпионска афера у нас

Мигове от пролетта на Ким Филби в България

Две седмици преди изборите, насред лошо управлявана пандемия и няколко часа след шумна полицейска акция в София, главният прокурор Иван Гешев пуска в Twitter цитат на ген. Иван Колев от 1916 година: "Кавалеристи, Бог ми е свидетел, че съм признателен на Русия задето ни освободи. Но какво търсят сега казаците в нашата Добруджа? Ще ги бием и прогоним както всеки враг, който пречи за обединението на България!".

Разкрита е група за шпионаж в полза на Москва. "Безпрецедентна акция в новата ни история", споделя Гешев. За ръководител на агентурната мрежа е посочен "Резидентът" Иван Илиев, бивш шеф във Военното разузнаване. В групата е съпругата му с двойно гражданство, която била връзка с руското посолство, също така зам.-шефът на дирекцията за бюджета и разходите във военното министерство полковник Петър Петров, началникът на класифицираната регистратура в парламента (също бивш военен) Любомир Медаров и още един служител на МО. Взимали са по 2-3 хиляди лева.

Шпионите са хванати по бели гащи. От показаните от прокуратурата записи и снимки от СРС-та се вижда, че са работили доста непредпазливо и не са схванали нищо от "оперативното майсторство", в каквото били обучавани според Сийка Милева). Записано е признание на шефа им, че не е "малко просъветски, аз съм сталинист".

Групата е разбита и благодарение на военния министър Красимир Каракачанов и шефа на военното разузнаване Велко Атанасов. Това трябва да изключи евентуалната вина на Каракачанов, че е проспал руската клетка във ведомството си. Между другото в разузнаването дълги години след 1989 година работят кадри, преминали през съветски школи (може би не са били отстранени с цел да се види докъде ще избият сталинистките им наклонности?)

Военният министър успокоява, че шпионите не са нанесли непоправими щети на отбраната на България. По думите му групата е събирала информация главно за проектите за модернизация на Българската армия. Закупуването на нови самолети и кораби.

Главният прокурор: "Става въпрос за дело, което засяга чувствителна информация, касаеща не само българската национална сигурност, но и на НАТО, ЕС, на нашите евроатлантически партньори от САЩ. По първоначални данни групата е била под контрол доста време, така че са взети всички мерки, които могат да се вземат за ограничаване на проблемите, които може да се създадат за националната сигурност."

Главният прокурор: Единственият случай, с който могат да се правят някакви аналогии, е "Петорката от Кеймбридж" (група съветски шпиони, най-известният сред тях Ким Филби, които работят в британските тайни служби по време на Втората световна война -бел.ред. ) В крайна сметка трима от тях са избягали в Съветския съюз, при нас за щастие никой не успя да избяга, не че не направи опит, каза Гешев пред БНТ и уточни: "Така че аз не бих сравнявал този случай с никой предишен. Това е случай без аналог, казвам го съвсем откровено."

Мрежата е била наблюдавана от есента на миналата година. Според бившия шеф на разузнаването Димо Гяуров обвинените в шпионаж са действали на слабо оперативно ниво - "квартален шпионаж".

Един от задържаните - полк. Петър Петров - е бил награден преди година от министър Красимир Каракачанов с орден "За военна доблест" 3-а степен на церемония във Военния клуб.

Руското посолство се надява българският съд да прекрати шпионските "спекулации". САЩ и Великобритания подкрепиха България срещу "зловредната дейност" на Русия у нас.

"Заявявам към ръководителите на руските дипломати: Спрете да шпионствате в България!", призова премиерът Борисов. Той похвали Гешев и нахока "радиомълчанието на някои държавни институции у нас" по случая, очевидно визирайки президента Румен Радев.

Съдебните заседания на военните магистрати по мерките за неотклонение на задържаните, продължиха почти 24 часа. "България може да се гордее с тези магистрати!", написа Гешев в Шуитър, като изключи възможността да се отговаря на статуса му.

Петима от задържаните остават в ареста, един бе пуснат срещу самопризнания.

Адвокатът на един от задържаните коментира: "Основният проблем по това дело, че прокуратурата така и не сочи кои са тези сведения, които специално нашия подзащитен, а и другите са събирали с цел да предоставят на друга държава. И оттам да се прави изводът дали тази информация съставлява държавна тайна по смисъла на Закона за класифицираната информация".

Гешев иска законови поправки за шпионите. "Тези текстове са много стари, шпионство, група за шпионство. Мисля, че са от 1968 година. Мисля, че по тях почти няма практика. Те са изключително трудни", смята главният прокурор.

България изгони двама руски дипломати. Русия е готова с огледални мерки.

Споделяне

Още по темата

Още от Анализи и Коментари

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?