Мигранти плащали 950 евро по системата "хавала" за транзит през България

Двама братовчеди иракчани са ръководили престъпна група за превеждане на нелегални чужденци през България и са получавали плащания по т.нар. система "хавала". Това твърди спецпрокуратурата в обвинителен акт срещу седем души, които бяха арестувани по подозрение в трафик на мигранти.

Те бяха задържани при акция в края на 2017 г., т.е. разследването е продължило 3 години. Според прокуратурата престъпната група е действала почти две години преди задържането ѝ.

"Най-довереният на ръководителите отговарял за превеждането на групи нелегални мигранти от Турция в България, като организирал логистиката по транспорта. Определял човек от групата, който да разработи маршрута така, че да "не паднат хора", осигурявал пред всеки микробус с нелегални пътници пилотна кола, която да предупреждава за полиция на пътя. Той имал задачата да контролира и извеждането на мигрантите в Сърбия (възложено пряко на друг участник), както и да информира лидерите на групата за резултата", пишат от държавното обвинение.

Крайната дестинация на пътуващите бил Белград. Те били оставяни на около 5 км. от сръбската столица, до която впоследствие били транспортирани с таксита. След това през мобилни приложения се докладвало на каналджиите от Турция. Оттам връщали информация за плащането, което ще се получи, както и код, чрез който парите се взимали от непознат по системата "хавала".

"Хавала" се използва от векове в арабския свят. Парите се оставят при човек в една държава (наричан халвадар), а се теглят от друг в друга точка на света. Системата е анонимна и не оставя никакви следи.

Според прокуратурата за всеки преведен човек са плащани по 950 евро. У нас чужденците нощували в къщи в "Бакърена фабрика", "Факултета" и "Модерно предградие".

Това е втората подобна група, разбита през последните три години. В началото на 2019 г. тогавашният зам.-главен прокурор и бъдещ шеф на държавното обвинение Иван Гешев обяви, че разбита схема за финансиране на тероризъм.

Тогава той обясни, че плащанията са ставали по системата "хавала". Обвинения бяха повдигнати на петима души и още един, обявен за международно издирване. Разследващите твърдят, че те са извършвали небанкови преводи (около 25 млн. евро ) , както и че са купували коли, които са били прекарвани в Сирия, за да се извършват с тях терористични действия.

Споделяне

Още по темата

Още от България