Мигранти протестираха голи и си зашиха устите на границата между Гърция и Македония

Напрежението на границата между Гърция и Македония, където са блокирани хиляди мигранти след решението на македонските власти да допускат само хора, които бягат от война, се увеличава.

Мигранти блокираха железопътния трафик и поискаха да бъдат пуснати да продължат пътя си към богатите страни от Западна и Северна Европа.

Македония, Сърбия, Хърватия и Словения решиха да не допускат икономически мигранти и така в Гърция останаха блокирани хиляди хора от Иран, Бангладеш, Пакистан, Мароко и други страни.

Мигранти от Бангладеш се съблякоха полуголи и изписаха с червена боя по телата си послания като "Застреляйте ни, никога няма да се върнем", "Застреляйте ни или ни спасете".

В неделя вечерта на границата се стигна и до сблъсъци, след като мигранти се опитаха да преминат полицейската блокада.

Други демонстративно си зашиха устните в района на гръцко-македонската граница, недалеч от град Гевгелия.

Част от мигрантите отказват и хуманитарната помощ, която им се предлага - храна, одеяла, вода. Чуват се скандирания: "Не сме терористи", "Искаме свобода", “Меркел".

"От началото на мигрантската криза Република Македония разчита само и единствено на собствения си ресурс. Помощта от ЕС закъснява. Необходима ни е неотложна техническа и финансова помощ", заяви македонският президент Георге Иванов по време на срещата си в Брюксел с първия заместник-председател на ЕК Франс Тимерманс.

Двамата не се появиха след разговора си пред журналистите и съобщението дойде само от кабинета на Иванов.

"Македония понася всички последствия от нефункционирането на механизмите на ЕС и от липсата на регистрация в страна-членка на ЕС - Гърция", се казва още в съобщението.

Македония изпълнява всички международни задължения по отношение на мигрантите и тяхното хуманитарно подпомагане, твърди Иванов.

Миналата седмица Международната организация за миграция (МОМ) предупреди, че ако ситуацията не се промени, потокът може да се насочи към България.

Освен това в понеделник мигрантите обвиниха гръцката брегова охрана в опит умишлено да потопят в Егейско море гумена лодка, пълна с бежанци от Сирия. Видеото (по-надолу) е било изпратено на турските власти.

През последните месеци Европейският съюз се сблъска с невиждана от Втората световна война насам миграционна вълна. От началото на годината през Средиземно море в ЕС са влезли 840 000 мигранти. Унгария бе първата държава, която взе мерки, за да защити европейците от мигрантската вълна, издигайки ограда по своите граници. Нейният пример бе последван и от други държави.

Гръцките власти твърдят, че от тяхната страна на границата има поне 3000 души, които искат да преминат в Македония.

Между 3000 и 5000 бежанци пристигат в Гърция с лодки от Турция всеки ден.

От гръцката брегова охрана коментираха, че не очакват броят им да намалее рязко, освен ако времето не се влоши слилно.

Върховният комисариат на ООН за бежанците в Атина каза, че около 50% от пристигащите са от Сирия, 30% от Афганистан и около 10% от Ирак. Останалите са основно от Пакистан, Иран, Йемен, Сомалия и Мароко.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?