Мигранти, спасени от либийски затвори, "започват наново от нулата"

Мигранти, спасени от либийски затвори, "започват наново от нулата"

Завръщането на Франк в Камерун беше истинско чудо за Дорис, изгубила надежда да види отново брат си жив, след като приятели ѝ казали, че лодката, с която тръгнал от Либия за Италия, се е преобърнала.

Тя обаче го откри сред 164-та уморени, замаяни и измършавели камерунци, върнати този месец у дома от Международната организация по миграцията (МОМ) със самолет от Либия.

"Не можах да повярвам", каза 30-годишната Дорис пред Фондация Томсън Ройтерс, след като горещо прегръща Франк в един хотел в центъра на камерунската столица Яунде. "Не исках никой да ми дава измамна надежда".

Двадесет и осем годишният Франк, който отказа да съобщи цялото си име, оцелял при корабокрушението, а също след отвличане и мъчения в Либия - основната отправна точка за десетките хиляди африкански мигранти, които всяка година прекосяват Средиземно море, за да стигнат до Европа.

При емоционалното събиране с близките си завърналите се говорят с тревога за бъдещето и особено за намирането на работа у дома - главният проблем, накарал ги да заминат за чужбина.

От ноември Камерун, МОМ и Европейският съюз са върнали най-малко 1000 мигранти у дома от Либия, Мавритания, Мали и Нигер.

Най-много от върнатите са били спасени от либийски затвори (където границата между официален център за задържане и експлоататорско трафикантско предприятие е доста размита) след появата на съобщения за африканци, продавани на пазари за роби за принудителен труд.

Ужас

 

В хотела в Яунде някои от върналите се имаха рани или куцаха и бяха склонни да разкажат за ужасите, които са преживели. Други стояха настрана, проучвайки новата за тях обстановка, слисани и невярващи на очите си.

Хиляди мигранти се давят всяка година, опитвайки се да преплават Средиземно море в препълнени лодки, а според МОМ от началото на 2018 г. по опасния маршрут са изгубили живота си над 400 души.

Франк едва оцелял, когато приятелят му паднал в морето и лодката им, (предвидена за 100 души, но натъпкана с над 500) тръгнала да се преобръща.

"Исках да скоча във водата след него, но както стоях изправен, едно момче до мен ме хвана здраво през кръста и не ме пускаше, крещейки от ужас", разказва той, седнал в едно кафене, загледан в младежи които мият коли и разнасят плодове.

"Това ме спаси, понеже после нямаше да мога да се кача отново на лодката", добавя той.

След като бил спасен от либийски рибари, той бил отведен в затвор. Осигурил свободата си, като платил на похитителите 1500 евро. Докато се прибирал обаче, бил отново пленен от мъже с калашници, които го отвели в друг затвор. Накрая успял да се свърже с представител на камерунското посолство, който уредил връщането му в родината.

Преследван от спомени, Франк още не е разказал на семейството си много от онова, което му се е случило. Той каза, че не иска да мисли за миналото, а да си намери работа.

Мотивация

 

В това отношение Франк може да се възползва от Доверителния фонд от 3,2 милиарда евро на ЕС за Африка, създаден в опит за спиране на притока на мигранти към Европа чрез осигуряване на професионално обучение и намиране на работа в родината им.

Фондът финансира обща инициатива с МОМ за приобщаване на мигрантите, върнали се в Камерун, и им помага да овладеят занаят и да започнат бизнес, като им отпуска заеми.

"Травмата от преживяното няма да изчезне за ден, но тези хора всъщност се връщат с известно предимство пред другите млади хора в Камерун, тъй като вече са наясно, че чужбина не е рай, така че са по-мотивирани да се възползват от възможностите у дома", казва Феликс Мбаю, генерален секретар на камерунското министерство за външни отношения.

Схемата насърчава мигрантите да са заемат с общностно-ориентирани проекти в земеделието, животновъдството и други области, които могат да се самоиздържат, казва ръководителят на МОМ Камерун Бубакар Сайбу.

"Стремим се да им осигурим най-добрите опции, тъй като трябва да създадем трайни възможности", казва той.

През януари Камерун лансира също пилотен проект за разкриване на центрове по заетостта, предлагащи информация и съвети на хора, които търсят работа или искат да придобият или повишат квалификацията си.

Франк, който се е обучавал да прави и реди подови плочки, казва, че смята да започне бизнес заедно с водопроводчик и дърводелец, които срещнал в затвора в Либия и с които се върнали със същия полет в родината.

Той не е склонен да замине отново за чужбина.

"Прекалено рисковано е. Не препоръчвам на никого да поема по този път", казва Франк. Той обаче няма да има друг избор, ако новия му бизнес не потръгне. "Вече не знаем как е животът тук. Ще трябва наистина да започнем наново от нулата", признава той.

 

По БТА

Споделяне

Още от Свят